Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi: Cum va merge Bursa? Românii care investesc la Bursa de la Bucureşti: Criza nu ne-a speriat. Preţurile scăzute ne-au dat ocazia să ne completăm portofoliile. Avem rezerve de cash şi mai aşteptăm scăderi

ZF Deschiderea de astăzi: Cum va merge Bursa? Românii...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

05.05.2020, 07:00 853

♦ „Deschiderea de astăzi: cum va merge Bursa?“, proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Bursei de Valori, poate fi urmărit de luni până vineri de la ora 9:30 atât pe site-ul zf.ro cât şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar ♦ De la începutul anului 2020 indicele principal BET are minus 20%, iar multe acţiuni din structura sa, cât şi altele listate la Bursa de la Bucureşti sunt pe minus ♦ Dar investitorii consideră că vor mai urma scăderi şi de aceea sunt pregătiţi cu o rezervă de cash importantă.

„ZF Deschiderea de astăzi: cum va merge Bursa?“, singura emisiune fi­nan­ciară din România care dezbate inves­tiţiile pe piaţa de capital, scoate la ivea­lă investitori pe care corona­criza nu i-a speriat, ci dimpotrivă, preţurile scă­zute ale acţiunilor au creat oportu­ni­tăţi pentru completarea portofoliilor.

„Am profitat de criză şi am achi­ziţionat acţiuni. În timpul scăderilor de pe burse am fost cumpărător“, spune Marius Alexe, 37 de ani, investitor pe piaţa de capital de cinci ani şi cu societăţi precum Bittnet, Ascen­dia, Raiko Transilvania în portofoliu.

„Deschiderea de astăzi: cum va mer­ge Bursa?“, proiect editorial rea­lizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Bursei de Valori, poate fi urmărit de luni până vineri de la ora 9:30 atât pe site-ul zf.ro cât şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar.

„Din momentul în care au început scăderile, am stat şi am aşteptat, având deja portofoliul ajustat cu titlurile în care credeam în continuare pe termen lung, iar pe la finalul lunii martie am făcut achiziţii“, spune Ovidiu Susan, 42 de ani, investitor la Bursa de la Bucureşti în cadrul emisiunii ZF.

Analişti, investitori, brokeri, re­pre­zentanţi ai fondurilor mutuale, ai fon­durilor de pensii, dar şi reprezen­tanţi ai companiilor listate sunt prin­tre invitaţii care discută zilnic cu zia­riş­tii ZF despre dinamica bursieră a şe­dinţei precedente, ce evenimente sunt as­tăzi la Bursă şi care sunt perspectivele pieţei de capital.

De pe 13 martie 2020, adică şedin­ţa precedentă decretării stării de urgenţă în România, şi până la cea mai recentă închidere, indicele principal BET al Bursei de la Bucu­reşti s-a apre­ciat cu aproape 3%, dar au fost acţiuni care au depăşit cu mult acest ritm de creş­tere. Printre aceste acţiuni se nu­mă­ră Nuclearelec­trica (35%), Conpet Ploieşti (33%), Digi (21%). Practic un investitor cu sânge rece care a cumpărat acţiuni SNN pe 13 martie le poate vinde acum cu un randament de 35%.

„Aş putea spune că am făcut o alegere foarte bună, dar probabil vor mai exista scăderi. Ultimele creşteri sunt cumva dubioase, având în vedere că economia abia acum începe să-şi arate efectele negative“, spune Ovidiu Susan.

De la începutul anului 2020 indicele principal BET are minus 20% iar multe acţiuni din structura sa, cât şi altele listate la Bursa de la Bucureşti sunt pe minus. Investitorii spun totuşi că vor mai urma scăderi şi de aceea stau pe o rezervă de cash importantă.

„Am o rezervă destul de impor­tantă de cash pentru că mă aştept ca piaţa să mai ofere oportu­nităţi de cumpărare în următoarele şase luni-un an, ceea ce evident mă face să le aştept şi să-mi îmbunătăţesc mediile de achiziţii acolo unde este cazul, în companiile în care am poziţii long term în portofoliu“, spune Iulian Cîrciumaru, cofondator al platformei Confidas, cu investiţii de circa

300.000 de lei la BVB.

În cadrul emisiunii ZF se discută şi despre investiţiile pe pieţele externe dar şi despre modalităţile pe care le văd investitorii pentru a atrage mai mulţi participanţi la Bursa de la Bucureşti.

„Cred că ce lipseşte la bursa locală, iar aceasta e părerea şi a altor prieteni de vârsta mea care sunt oarecum interesaţi de subiect, sunt companiile pe care să le folosim de zi cu zi“, spune Ştefan Surcel, 25 de ani, investitor cu un portofoliu de circa 80.000 de euro.

„Cred că dacă ar veni la Bursa de la Bucureşti companii precum Dedeman, 5 to go, care să fie oarecum conectate la viaţa tinerilor, ponderea tinerilor care aleg să investească o parte din economii la Bursă ar creşte“.

Ovidiu Susan, 42 de ani, este investitor „full time“ din 2011, iar în prezent are un portofoliu de câteva sute de mii de dolari, în principal la companii listate la Bursa de la Bucureşti. „Din momentul în care au început scăderile, am stat şi am aşteptat, având deja portofoliul ajustat cu titlurile în care credeam în continuare pe termen lung, iar pe la finalul lunii martie am făcut achiziţii“.

Marius Alexe, 37 de ani, investitor pe piaţa de capital de 5 ani, spune că nu îi plac companiile care plătesc dividende. În portofoliu are Bittnet, Ascendia, Raiko Transilvania. „În timpul scăderilor de pe burse am fost cumpărător, mi-am întărit poziţia la Bittnet şi Norofert pentru că mi s-a părut un prilej bun de a cumpăra, aveau un preţ redus“.

Ştefan Surcel, 25 de ani, investitor de la 19 ani. Se orientează în special pe pieţe externe, iar la BVB are plasament doar la Banca Transilvania. Investiţii totale de circa 80.000 de euro, din care 30.000 euro la Amazon. „Cred că ce lipseşte la bursa locală, iar aceasta e părerea şi a altor prieteni de vârsta mea care sunt oarecum interesaţi de subiect, sunt companiile pe care să le folosim de zi cu zi“.

Iulian Cîrciumaru, cofondator al platformei Confidas, are investiţii de 300.000 de lei la BVB şi spune că are şi o poziţie puternică de cash pentru noi oportunităţi. Se orientează şi spre pieţe externe. „În general am încercat să-mi păstrez un portofoliu expus pe sectoare care nu au reacţie negativă la criză sau care, dimpotrivă, pot avea de beneficiat“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO