Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. Despre listarea la Bucureşti, M&A, 2021 şi planurile pentru anii următori. Voicu Oprean, Arobs: Am decis că AeRO este cel mai bun mod de a intra la Bursă, însă următorul obiectiv de anul viitor constă în transferul pe segmentul principal

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

06.12.2021, 08:00 490

Compania vizează în prezent deschiderea unei filiale în Statele Unite şi plănuieşte să continue investiţiile în Olanda, Belgia şi Marea Britanie Luni, 6 decembrie, compania intră la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti.

Arobs Transilvania (simbol bursier AROBS), companie de IT care a încheiat în octombrie cel mai mare plasament privat de acţiuni de la Bursa locală, de 75 de milioane de lei, urmează să intre la tranzacţionare pe piaţa AeRO luni, 6 decembrie 2021. Voicu Oprean, fondator şi CEO AROBS, afirmă că societatea a cochetat cu piaţa de capital încă din 2015, concentrându-se în ultimii ani pe creşterea treptată a businessului.

„Am decis că AeRO este cel mai bun mod de a intra pe BVB, având în vedere că suntem o structură complexă, avem mai multe firme care sunt în grup. Evident, avem audit pe firma principală, Arobs Transilvania Software, dar mai există şi alte entităţi parte din grup care vor veni în perioada următoare, ca atunci când ieşim pe piaţa principală, întrucât acesta este următorul obiectiv în cursul anului viitor, lucrurile să arate chiar mai bine decât acum“, a spus Voicu Oprean în timpul celei mai recente ediţii a ZF Deschiderea de Astăzi. În acest sens, CEO-ul se referă, în principal, la filialele străine, întrucât Arobs deţine mai multe companii în Ungaria şi Moldova care încă nu sunt incluse în grup, procesul de consolidare urmând să aibă loc anul viitor.

„Vrem să accelerăm dezvoltarea companiei şi să ajungem mai aproape de clienţii noştri, pregătind în acest sens deschiderea unei filiale în Statele Unite. Totodată, trebuie să investim şi în celelalte filiale pe care le avem deja: Olanda, Belgia, Marea Britanie (...) Banii vor merge în principal pe achiziţii şi consolidarea pieţei.“

În prezent, societatea are pregătite mai multe tranzacţii, asemănătoare acordului de preluare încheiat recent cu Berg Software, care vizează întărirea prezenţei în vestul ţării şi extinderea pe pieţele din Germania, Austria şi Elveţia.

„Evaluarea înainte de intrarea banilor (din plasamentul privat – n.red) a fost de aproximativ 110 milioane de euro, deci ar fi un multiplu de puţin peste 10 x EBITDA din 2020. În momentul de faţă am 63% din companie, o mare parte din acţiuni este deţinută de angajaţii cheie pe care îi avem. Spre deosebire de alte entităţi care s-au listat sau care se aflau în proces de listare, noi am implementat un plan de tip stock options pe baza unui pachet de acţiuni răscumpărat de companie de la mine pentru a ne asigura fidelitatea şi continuarea acestui traseu de succes împreună cu angajaţii“, continuă Voicu Oprean.

În ceea ce priveşte banii din plasamentul privat, Arobs intenţionează să îşi concentreze atenţia asupra serviciilor software, unde discută în prezent cu mai multe companii importante din piaţă, în contextul în care societatea îşi doreşte o consolidare a zonei dedicate serviciilor. În segmentul de produse, cum ar fi managementul de flotă, societatea are în vizor o extindere regională către Europa Centrală şi de Est, cu precădere în Polonia şi Cehia.

Alte declaraţii

Despre transferul pe segmentul principal:

Urmează să implementăm standardul IFRS, va trebui să audităm toate structurile din grup. Timeline-ul ar fi cândva în cursul anului viitor. Nu pot spune exact, însă preconizăm ca maxim într-un an să ieşim pe segmentul principal. Evident, va trebui să le arătăm investitorilor că banii pe care i-am ridicat prin plasamentul privat sunt puşi la treabă. (...) Din perspectiva mea, piaţa principală ne-a oferit anumite limitări. De exemplu, fondurile de pensii. Am venit destul de curând în zona bursei, deci este posibil să greşesc, dar de cele mai multe ori fondurile de pensii sunt cele care investesc bani şi preferă să îi ţină acolo o perioadă mai mare. Atunci ar fi trebuit să diluez mult mai mult ca model pentru listare. Asta a făcut diferenţa: modul de a mă dilua în paşi mai mici şi de a arăta că putem face ca lucrurile să funcţioneze. Avem 15 milioane de euro în conturi pe care ar trebui să îi punem la treabă. În prezent, acesta este cel mai important target – să achiziţionăm, să integrăm firme în cadrul grupului şi să le gestionăm cât mai eficient.

Despre raportările financiare şi filiale:

Vom raporta trimestrial. Suntem într-o piaţă fără vârfuri şi putem estima relativ uşor ceea ce se întâmplă pentru investitori şi bursă.

În Moldova am crescut organic, cât şi prin achiziţii. Am avut două achiziţii raportate în Ungaria care momentan nu fac parte din grup. În Moldova, am crescut organic atât în zona de produse, cât şi în cea de servicii software.

Despre clienţi şi M&A:

Pe zona de servicii, AROBS are aproximativ 100 de clienţi în diverse stadii de dezvoltare. Pe zona de produse avem peste 8.000 de clienţi în România. Statele Unite reprezintă circa 20% din ponderea veniturilor, iar aici cred că avem posibilitatea de a creşte şi mai mult. Cel mai mare client este din Germania şi are multe divizii şi cea mai mare pondere este de circa 15% la una dintre divizii, într-o zonă de automotive. AROBS dezvoltă software în zona automotive, care ţine de tot ce are o maşină, de la electrificare şi infotainment şi minicomputerele prezente în vehicul.

 În 2021 suntem în buget (...) Discutăm deja cu unele companii, atât în România, cât şi în afara ţării. Avem câteva proiecte menţionate în cadrul prospectului şi memorandumului.

Despre comitetul consultativ:

Eu am mers către ei, fiind trei elemente care au contat. Voi începe cu şerban Roman. Am fost foarte aproape pe multe tranzacţii de M&A şi el s-a potrivit ca o mânuşă în acest sens, prin faptul că avea o anumită experienţă şi aduce plusvaloare în procesele de M&A. Andreea Pipernea vine prin prisma intrării unor fonduri de pensii în perioada următoare în acţionariat şi poate să aducă o valoare deosebită. Iar pe Autonom şi Dan ştefan îi ştie toată lumea din piaţă. Îi cunoaştem de foarte mult timp pe Dan şi Marius ştefan. Autonom Services este unul dintre clienţii AROBS în ceea ce priveşte managementul de flotă. Pentru noi contează ca ei să ne aducă plusvaloare în zona de produse şi în segmentul de rent-a-car. În primul rând, consiliul are rolul de a creşte managementul AROBS prin prisma a ceea ce îşi doresc investitorii şi piaţa.

Despre investiţii şi antreprenoriat:

Ca investitor, susţin creşterea antreprenoriatului în principal în România, întrucât investesc şi în alte startup-uri din afara ţării. Predau antreprenoriatul la Universitatea Babeş-Bolyai şi îmi doresc să fie un exemplu pentru antreprenorii români. Dacă există şi banii care să îi ajute pe aceşti antreprenori, cred că lucrurile se pot mişca foarte rapid.

Despre creştere şi politica de dividende:

Există o structură atât prin implementarea planului de  stocks options, cât şi prin faptul că eu am cedat acţiuni echipei de management. Este o companie care funcţionează foarte bine în acest moment, prin faptul că toată lumea trage în aceeaşi direcţie. Apropo de politica de dividende, rămâne să vedem dacă banii ridicaţi sunt suficienţi pentru proiectele de achiziţii pe care le avem, care ne-ar permite să ne extindem ori pe alte zone de produse software în România, ori în afara ţării. Deci s-ar putea ca acei bani să nu fie de ajuns, ceea ce va duce – sperăm noi – la o creştere a valorii companiei.

 


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Dedeman,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO