Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. Daniel Ilinca, CEO, Softbinator Technologies: Vrem să realizăm şi alte operaţiuni pe Bursă care să susţină o creştere accelerată. Compania vrea să deschidă birouri în Statele Unite, Israel şi Japonia

Autor: Eduard Ivanovici

27.08.2021, 08:36 269

Daniel Ilinca, fondator şi CEO al companiei de dezvoltare de software Softbinator Technologies, cu o cifră de afaceri de 12,3 mi­lioane de lei în 2020, a fost invitat în cadrul ediţiei din 26 august a emisiunii ZF Des­chiderea de Astăzi pentru a motiva decizia din spatele listării pe Bursa de Valori din Bucureşti, detaliind oportunităţile pe care le implică piaţa AeRO, segment pe care compania va debuta până la sfârşitul anului 2021.

„Motivul pentru care am ales piaţa de capital este că vrem să realizăm şi alte operaţiuni care să susţină creşterea accelerată a companiei, dar asta depinde foarte multe de rezultatele şi de modul în care planurile noastre devin realitate. Ce pot spune este că strategia de creştere vizează câteva puncte cheie: extinderea business developmentului în pieţe foarte puternice din punct de vedere al dezvoltării de tehnologie, urmând să ne extindem în Europa prin intermediul Regatului Unit.“

Dincolo de asta căutăm să lansăm servicii noi care să completeze ceea ce face deja compania. Aici mă refer atât la servicii agregate pe baza setului de aptitudini existent în societate, cât şi la extinderea seriei actuale de aptitudini. Căutăm să fim aproape de primul tren al tehnologiilor inovatoare. De câte ori dezvoltăm ceva, căutăm să abordăm cele mai noi idei în această direcţie“, spune Daniel Ilinca.

În prezent, Softbinator Technologies plănuieşte să realizeze un plasament privat prin intermediul căruia va oferi investitorilor 10% din acţiunile proprii. Astfel, societatea urmăreşte să atragă 6 milioane de lei şi să obţină o valoare de piaţă de 60 de milioane de lei. În urma listării la BVB, sub simbolul bursier CODE, compania va avea în vedere expansiunea la nivel internaţional, inclusiv prin deschiderea de birouri în Statele Unite, Israel şi Japonia.

Totodată, Daniel Ilinca va rămâne acţionar majoritar, cu o deţinere de 44,7% din totalul acţiunilor, Bittnet Systems, integrator local de soluţii IT&C şi furnizor de servicii de training în domeniul IT, urmând să deţină 22,5%.

„În prezent, pregătim un produs care să susţină şi mai bine dezvoltarea accelerată de produse alături de clienţii noştri. Motivul pentru care suntem foarte apreciaţi de clienţi este că suntem eficienţi în ceea ce priveşte preţurile şi căutăm să dezvoltăm soluţii interne pe care să le punem la treabă atunci când ne dorim foarte tare alături de clienţi să accelerăm dezvoltarea şi să nu reinventăm roata. Un alt aspect foarte important este faptul că acum că suntem un brand puternic, atât ca angajator, cât şi ca provider de servicii software inovatoare, cu siguranţă vom atrage şi alte companii pe care să le achiziţionăm sau pe care să le prindem sub umbrela Softbinator şi să devenim mai puternici împreună. Deci nu vizăm doar o creştere organică, ci şi o campanie activă şi o promovare constantă a fuziunilor şi achiziţiilor, prin care să ne extindem“, continuă CEO-ul Softbinator.

 

Alte afirmaţii ale lui Daniel Ilinca din timpul emisiunii:

Despre BVB şi perspectivele debutului pe piaţa de capital:

Softbinator Technologies a avut o creştere foarte bună în ultimii ani, conceptul a apărut încă din 2011 cu dorinţa de a crea o platformă care să facă fericită cât mai multă lume. Ulterior am realizat că putem fi un angajator care să creeze un context în care oamenii să fie mulţumiţi. Deşi am început în 2011, compania for-profit a apărut în 2017. De atunci, am avut an de an o creştere accelerată, atât la nivelul angajaţilor, cât şi la cel al veniturilor.

În momentul în care am simţit o maturitate suficient de bună şi, dându-ne seamă că ne dorim şi putem să creştem accelerat, în trendul anilor trecuţi, am decis că accesul la piaţa de capital şi forţa pe care ne-o poate da listarea o să ne ajute nu doar să creştem accelerat, ci să facem şi salturi relevante în expansiunea noastră. Până la finalul anului o să realizăm listarea pe piaţa AeRO.

Vom continua să vorbim cu specialişti, programatori, designeri, oameni de testare, de analiză de business, product owneri, cel mai probabil din România, dar interesul nostru este pentru clienţi din afara ţării. Vizăm în general pieţe care sunt foarte puternice în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse software inovatoare, întrucât este în ADN-ul nostru să atragem super-talente în companie. şi, pentru a putea să ţii super-talente în companii, trebuie să vii cu produse interesante la care oamenii să lucreze. Inovaţia se întâmplă la scară superioară în SUA şi Israel, să nu uităm să Israelul are un număr impresionant de unicorni, iar acesta este principalul motiv pentru care ne uităm la pieţele de acest gen.

Despre deţinerile din cadrul companiei:

În principiu, cred că toţi acţionarii semnificativi sunt implicaţi pe termen lung cu Softbinator şi planul nostru este oricum să continuăm pe termen lung şi foarte lung. Motivul pentru care ne listăm pe bursă este încă o dovadă că noi credem foarte tare în povestea noastră, că suntem foarte încrezători că putem să explodăm în sensul cel mai pozitiv cifrele pe care le avem astăzi.

Despre industria de software:

Noi nu concurăm cu alte companii care oferă servicii de software development pentru clienţi din România deoarece targetul nostru este piaţa internaţională. Însă concurăm cu toţii pe zona de talent şi aici suntem încrezători în propriile noastre forţe pentru că în ultimii ani am dezvoltat o strategie bună de achiziţie de talente, cu o constanţă în relaţia cu universităţile, în special cu Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică. Suntem foarte bine apreciaţi în rândurile absolvenţilor şi în cadrul platformei în care lucrăm, care este una dintre cele mai relevante platforme ce înglobează opinia angajaţilor despre angajatori, anul trecut terminând în topul IT pe locul patru. Dar, de fapt, suntem pe primul loc dacă ne uităm din perspectiva în care comparăm şi analizăm care companie 100% românească este în top.

Dacă cineva avea vreo îndoială că industria tech o să explodeze de la an la an şi că pandemia va pune frână în această poveste, ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat. În mod clar, trendul de digitalizare este unul actual şi nu s-a terminat. Din potrivă, trendul este abia la început, iar lumea evoluează accelerat. Este nevoie constantă de inovaţii în tehnologie. La sfârşitul zilei, software-ul mănâncă planeta. Tehnologia este în casele tuturor, de la soluţii B2B la B2C, lumea consumă tot mai mult software, motiv pentru care suntem foarte încrezători în forţele pe care le avem.

Despre clienţi şi angajaţi:

Am crescut de la 80 de angajaţi anul trecut la peste 100 de angajaţi şi colaboratori în prezent. În ultimii doi ani, a existat un focus foarte mare din partea companiei pe zona de blockchain, AI, DevOps – aici mă refer la mutarea produselor mai vechi într-o arhitectură modernă. Despre AI vorbeşte toată lumea, având şi noi un focus pe acest trend. Între timp, suntem una dintre puţinele companii din Europa care abordează soluţii non-crypto pe blockchain şi vede marele potenţial al blockchain-ului dincolo de criptomonede.

Preconizări pentru 2021:

Estimăm să ajungem la vânzări de 17-18 milioane de lei în 2021 şi la o rată semnificativă de profit care să păstreze trendul ultimilor ani. În momentul de faţă, ne întărim foarte tare relaţia cu clienţii din Israel şi SUA. Urmează să facem în Statele Unite o misiune economică susţinută pe câteva luni şi să deschidem business development în birouri din State.

Cele mai profitabile segmente ale businessului:

Zonele de web, product şi mobile development aduc cele mai mari venituri. Nu degeaba suntem aproape de aceste trenduri, blockchain, AI, DevOps, văzând cum lucrurile merg foarte bine pe aceste segmente. Cred că în următorii ani blockchain-ul şi AI-ul vor creşte destul de mult. DevOps este pe un trend foarte matur în interiorul pieţei şi, acum că toată lumea înţelege care este adevărata putere a cloud-ului, aplicaţiile vechi vor fi mutate pe cloud pentru a folosi cu adevărat performanţa pe care ţi-o poate oferi această tehnologie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO