Burse - Fonduri mutuale

Vrancart Adjud vizează triplarea profitului după ce a investit 15 milioane de euro în ultimii doi ani în retehnologizare

Vrancart Adjud vizează triplarea profitului după ce a investit 15 milioane de euro în ultimii doi ani în retehnologizare

Autor: Adrian Ionut Cojocar

28.02.2012, 00:05 1248

Producătorul de hârtie şi carton Vrancart Adjud (VNC), controlat de SIF Banat-Crişana, şi-a propus pentru acest an să-şi majoreze profitul de circa trei ori, până la 6 milioane de lei, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul propriu. Profitul din activitatea de bază a companiei este de aşteptat să urce de peste două ori, la 12,2 milioane de lei (2,8 milioane de euro), după ce compania a derulat în ultimii doi ani un amplu program de retehnologizare şi eficientizare care a contribuit totodată la majorarea capacităţii de producţie.

În 2010 şi 2011 Vrancart a investit peste 63 milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro), principalul proiect fiind modernizarea unei maşini de fabricare a cartonului în valoare de 11 milioane de euro care a fost finanţat parţial prin fonduri europene nerambursabile de 4,3 milioane de euro.

"Proiectul a presupus achiziţia a 15 utilaje noi pentru modernizarea maşinii de hârtie pentru carton ondulat şi se derulează pe o perioadă de doi ani. În anul 2011 s-au achiziţionat şi montat toate utilajele şi s-au pus în funcţiune şapte echipamente, celelalte fiind în probe tehnologice, urmând ca în 2012 să fie realizată recepţia. În felul acesta vom realiza dublarea capacităţii de producţie, avem posibilitatea obţinerii unor largi varietăţi de sortimente, îmbu­nătăţirea calităţii produselor şi reducerea costurilor de producţie pe unitatea de produs", spun reprezentanţii Vrancart Adjud.

Anul trecut compania şi-a diminuat profitul cu 35%, la 2 milioane de lei, iar afacerile s-au majorat cu 7,2%, ajungând la 163,8 milioane de lei (38,6 milioane de euro).

Indicatorii realizaţi au fost sub nivelul celor planificaţi din cauză că o parte a instalaţiilor au fost oprite o perioadă mai îndelungată pe fondul lucrărilor de modernizare pe care compania le-a realizat anul trecut.

"Producţia realizată în anul 2011 a fost redusă faţă de cea din anul anterior datorită opririlor planificate ale fabricii necesare realizării investiţiilor, dar şi datorită probelor tehnologice şi ajustă­rilor necesare pentru atingerea performanţelor planificate ale obiectivelor", spun reprezentanţii Vrancart.

Pentru realizarea investiţiilor propuse compania a atras credite de la bănci, iar datoriile totale ale societăţii au crescut în doi ani de la 45 milioane de lei la 125,4 milioane de lei până la finele anului trecut. Avansul împrumuturilor a pus presiune anul trecut pe profitul companiei în condiţiile în care cheltuielile financiare aproape s-au dublat faţă de anul 2010.

Totuşi, ca urmare a reluării producţiei la capacitate maximă şi economiilor de costuri în urma investiţiilor, conducerea Vrancart prognozează că profitabilitatea companiei va creşte în acest an chiar dacă se aşteaptă ca profitul din exploatare să fie diminuat de cheltuieli din activitatea financiară de 6,2 mil. lei.

Piaţa de carton ondulat din România a crescut anul trecut cu 18,3% faţă de 2010, potrivit Vrancart, care şi-a majorat livrările în această perioadă cu 8,5%. Pe segmentul de hârtie igienică, unde compania este al treilea mare jucător, cu o cotă de 19,5%, vânzările Vrancart au coborât cu 5,1% în 2011.

Conducerea societăţii mai spune că pe fondul investiţiilor derulate în a doua jumătate a anului trecut s-a reuşit o economie de 10-20% la costurile cu energia şi cu materiile prime. Cu toate că producţia pe anumite instalaţii a fost sistată anul trecut din cauza lucrărilor de modenizare, compania şi-a majorat profitul din activitatea de bază cu 22%, la 5,9 milioane de lei.

Câştigul net a fost afectat anul trecut de dublarea cheltuielilor cu dobânzile, care au ajuns la 2,9 milioane de lei şi au condus la scăderea profitului.

Principalul acţionar al Vrancart este SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine 74,7% din acţiuni. În luna noiembrie a anului trecut fondurile ING au fost raportate cu o deţinere cumulată de 5,54% din capitalul societăţii. Printre acţionarii Vrancart se mai numără şi fondul Hyposwiss, care deţinea la finele anului 2010 o participaţie de circa 5%.

Acţiunile Vrancart au scăzut cu 9,5% anul trecut şi de la începutul acestui an au marcat o corecţie de 2,1%.

Ultima tranzacţie cu aceste titluri s-a derulat la un preţ de 0,0656 lei/unitate care evaluează compania la 12 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO