Burse - Fonduri mutuale

Vosganian s-a întâlnit din nou cu siderurgiştii pentru a întocmi un plan de relansare

Petru Ianc, directorul general al Societăţii Române de Metalurgie. Foto Silviu Matei

Petru Ianc, directorul general al Societăţii Române de Metalurgie. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

25.08.2013, 18:48 303

Varujan Vosganian, ministrul economiei, s-a întâlnit la finele săptămânii trecute cu reprezentanţii principalelor companii din sectorul siderurgic pentru a discuta planul european de acţiune pentru oţel lansat de curând, precum şi modul cum acesta poate fi implementat la nivelul României.

Planul de acţiune european este elaborat de România, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Polonia cu sprijinul Comisiei Europene, iar în prezent Ministerul Economiei intenţionează să realizeze o versiune românească a acestuia.

„În cadrul întâlnirii s-a stabilit ca în prima săptămână a lunii septembrie să continue discuţiile dintre oficialii Ministerului Economiei, asociaţiile patronale, ministere şi alte instituţii publice reprezentative în ziua de luni, 2 septembrie, iar în perioada 3-6 septembrie să se discute separat cu fiecare companie siderurgică în parte“, au precizat reprezentanţii Ministerului Economiei.

După încheierea discuţiilor, Vosganian intenţionează să adune toate propunerile şi împreună cu oficialii ministerului să întocmească un protocol care să fie agreat şi de guvern pentru a putea fi pus în aplicare.

La întâlnirea de vineri au participat secretarul de stat din Ministerul Economiei Adrian Ciocănea şi reprezentanţi din ArcelorMittal Galaţi şi Hunedoara, COS Târgovişte, Industria Sârmei Câmpia Turzii, TMK Reşiţa, Tenaris Silcotub Zalău, Remat Holding Co., Uniunea Producătorilor de Oţel din Ro­mânia, Federaţia Metarom şi Societatea Română de Meta­lurgie. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai unor instituţii precum Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor Publice, Departamentul pentru Energie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Comisia Naţională de Prognoză.

„Vosganian vrea să afle care sunt doleanţele sectorului siderurgic şi ce măsuri poate să ia în acest scop. Singura şi cea mai importantă problemă este cea a energiei. Restul nu sunt probleme arzătoare. Am fost de curând la întâlnirea OECD de la Paris pe siderurgie şi din datele lor rezultă că anul trecut investiţiile în eoliene din România au reprezentat 2% din totalul la nivel mondial, care sunt suportate de o populaţie a României ce reprezintă 0,002% din populaţia globului şi o industrie românească şi mai firavă. Este un dezechilibru macro uriaş care se creează prin aceste certificate verzi aferente energiei regenerabile“, spune Petru Ianc, directorul general al Societăţii Române de Metalurgie, care a fost prezent la discuţiile de vineri.

Vosganian a anunţat în cadrul discuţiilor că a înfiinţat o comisie interministerială (din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor Publice, asociaţii profesionale, patronate, sindicate) pentru gestionarea problematicii schimbărilor climatice, pentru o coordonare eficientă a activităţilor în această privinţă, precum şi un grup de lucru comun pentru îmbunătăţirea cooperării între industrie şi autorităţi. Grupul comun este coordonat de comisia ministerială şi dezbate impactul legislaţiei pentru schimbările climatice asupra industriei.

În primele şase luni din acest an s-au emis certificate verzi în valoare de 288 mil. euro, aproape cât tot anul trecut, când companiile au plătit pe certificatele verzi circa 311 mil. euro.

Cel mai mare consumator de energie din România, Alro, cu circa 5% din consum, spune că pentru acest an are de plătit costuri suplimentare cu certificatele verzi în valoare de 56 mil. dolari fără TVA.

De la 1 iulie a intrat în vigoare o ordonanţă prin care se amână plata unei părţi din certificatele verzi care trebuia plătite în perioada 2013 - 2017 după această perioadă, povara certificatelor urmând să scadă în anii 2017 şi 2018.

„Chiar dacă se amână plata certificatelor până în 2017, companiile din industrie trebuie să facă provizioane în contul acestora pentru că tot trebuie să le plătească, aşa încât nu se rezolvă nimic cu această ordonanţă, se creează mai multă confuzie“, este de părere Petru Ianc.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO