Burse - Fonduri mutuale

"Vor cumpăra românii acţiuni Apple la 2.100 de lei?" "De ce nu? În 2007, erau destui cumpărători pentru SIF-uri"

"Vor cumpăra românii acţiuni Apple la 2.100 de lei?" "De ce nu? În 2007, erau destui cumpărători pentru SIF-uri"

Foto AFP

Autor: Andrei Chirileasa

15.04.2012, 16:48 1541

Acţiunile celebrei companii americane Apple, care au ajuns să se tranzacţioneze la 630 de dolari (circa 2.100 de lei), vor putea fi cumpărate începând de miercuri, 18 aprilie, şi de investitorii de pe bursa de la Bucureşti.

Titlurile Apple vor fi aduse pe sistemul alternativ al bursei (ATS) unde se mai tranzacţionează în prezent acţiunile producătorului de bere olandez Heineken şi titlurile Daimler, producătorul automobilelor Mercedes.

O dată cu Apple vor fi aduse şi acţiunile Intel, Coca-Cola, Visa şi Bank of America, iar conducerea bursei speră că aceste acţiuni îi vor aduce un plus de tranzacţii pe ATS şi un plus de investitori. ATS-ul bursei a fost lansat în 2010, când au fost aduse acţiunile Daimler, dar nu a reuşit să atragă suficient interes din partea investitorilor locali, astfel că tranzacţiile medii zilnice abia au depăşit anul trecut 10.000 de euro. În comparaţie, pe ATS-ul bursei de la Budapesta se tranzacţionau anul trecut acţiuni internaţionale în valoare de câteva sute de mii de euro.

Bursa speră că brandurile americane, foarte cunoscute de români, vor atrage mai mult interes, iar acţiunile Apple ar trebui să fie vedetele acestui val. Problema este însă că preţul acţiunilor Apple este destul de mare pentru investitorii de retail cărora li se adresează. La 2.100 de lei, o acţiune Apple costă aproape cât un iPhone. În aceste condiţii, apare întrebarea: se vor găsi investitori care să cumpere?

Reprezentanţii Tradeville, firma de brokeraj care s-au ocupat de aducerea acestor acţiuni la Bucureşti şi va asigura lichiditatea lor pe ATS, consideră că vor găsi investitori. Ei au dat exemplul SIF-urilor, care erau puternic tranzacţionate în 2007, deşi preţurile depăşeau 2,5 lei, iar pentru achiziţia unui pachet de 500 de acţiuni (pachetul minim tranzacţionat pe bursă) investitorii plăteau peste 1.200 de lei.

În 2007, SIF-urile erau aproape de maxime, iar ulterior s-au prăbuşit cu 90% şi le-au adus investitorilor care au cumpărat atunci pierderi uriaşe. În prezent, SIF-urile sunt la mai puţin de jumătate din nivelurile de atunci.

Acţiunile Apple debutează pe bursa locală după ce au crescut de şase ori în ultimii trei ani, susţinute şi de creşterea puternică a rezultatelor companiei, ca urmare a vânzărilor tot mai mari de telefoane iPhone şi tablete iPad. Doar de la începutul acestui an acţiunile Apple au crescut cu peste 50%, de la 400 de dolari la 600 de dolari. Desigur, şi profitul companiei s-a dublat în ultimul trimestru din 2012 faţă de trimestrul anterior, la 13 mld. dolari (adică 52 mld. dolari anualizat), ceea ce face ca la un multiplu de profit de 11,2 capitalizarea de 580 de miliarde de dolari a companiei să nu pară chiar atât de mare.

Cât mai poate continua însă această creştere a profiturilor Apple şi a acţiunilor?

Reprezentanţii Tradeville răspund cu estimările analiştilor internaţionali care văd o creştere de 20% a profiturilor pe acţiune în următorii ani.

La întrebarea "ce să cumpăr, o acţiune Apple sau un iPhone", cei de la Tradeville spun "cumpără o acţiune şi după ce o vinzi cu profit cumperi şi iPhone şi-ţi mai rămân şi bani".

Cei care s-au fript cu SIF-urile în 2007 ar putea să prefere însă telefonul în locul acţiunilor.

Pe cei care nu sunt interesaţi totuşi de Apple, Tradeville încearcă să-i câştige oferindu-le acţiuni ale altor companii cunoscute: Coca-Cola, Intel şi Visa, pentru investitorii pe termen lung, sau Bank of America, pentru speculatori. Acţiunile Bank of America sunt printre cele mai speculate şi în SUA, la fel ca majoritatea acţiunilor din sectorul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO