Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea pe Bursa s-a intors la nivelurile dinainte de criza

Volatilitatea pe Bursa s-a intors la nivelurile dinainte de criza
30.07.2009, 00:00 29

Volatilitatea de la Bursa, care in analiza fundamentala este o expresie a riscului, s-a diminuat substantial in ultimele luni, variatiile zilnice din piata coborand la niveluri de dinainte de inceperea crizei financiare mondiale, potrivit unei analize a ZF pe baza indicatorului abaterii medii patratice din ultimele 20 si respectiv 60 de sedinte.

Asemanator, indicele de volatilitate (VIX) al pietei americane a ajuns in prezent la niveluri anterioare crizei, valoarea acestuia coborand de la un maxim de 90 de puncte la circa 24 de puncte in prezent.

Speculatorii au fost predominanti pe Bursa in perioada de "furtuna" financiara, insa pe fondul fluctuatiilor scazute din ultimele luni acestia s-au retras brusc din piata, lasand in urma rulaje scazute. Analistii sunt de parere ca in continuare locul speculatorilor va fi luat de catre investitorii de portofoliu, in conditiile in care perceptia de risc general de piata a revenit la niste niveluri acceptabile si apar semnale pozitive la nivel international care imping investitorii din nou pe burse.

Practic, indicatorul de volatilitate al Bursei arata ca preturile SIF-urilor, cele mai sensibile la schimbarile pietei, au avut o variatie medie zilnica luna aceasta de sub 2%, o valoare medie atinsa in ultimii ani.

Momentul maxim de valtoare al pietei autohtone a fost in luna octombrie a anului trecut, cand SIF-urile inregistrau variatii zilnice medii de peste 9%, un record pentru piata.

 

Revin investitorii de portofoliu?

"Ma astept la o revenire treptata a investitorilor de portofoliu pe Bursa, pe masura ce si lichiditatea se va imbunatati din septembrie incolo, in conditiile in care nu or sa apara niste stiri cu totul exceptional de proaste pe plan mondial. Deja se vede acest lucru pe piata. Rulajele au crescut", spune Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.

El a precizat ca prima de risc inclusa in cotatii a fost mult prea mare si in aceste conditii ajustarea se intoarce la niste niveluri acceptabile.

"La noi riscul oricum ramane ridicat, pentru ca depindem de ce fac altii, si avem o piata foarte subtirica si in perioada urmatoare are de trecut peste niste hopuri: an electoral si sa suporte deficitele", spune Ilie.

Analistii sunt de parere ca declaratiile oficialilor aduc optimism in randul investitorilor de portofoliu.

"S-ar putea sa revina investitorii de portofoliu in piata, pentru ca sunt multe declaratii pozitive din partea unor oficiali, institutii cu rol international, precum Banca Mondiala, FMI, care privesc in viitor si dau semnale pozitive spunand ca ce-a fost mai greu a trecut si investitorii de portofoliu sunt receptivi la aceste lucruri. Din zona de business semnalele sunt inca negative. Managerii se uita in prezent si fac restructurari, le scad vanzarile", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest. El considera ca problema lichiditatii scazute de pe Bursa ar putea fi depasita printr-un IPO cu succes mediatic sau pe fondul sustinerii fondurilor straine, ca in trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO