Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea cursului a tinut romanii departe de bursa de la Viena

Volatilitatea cursului a tinut romanii departe de bursa de la Viena

Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities: Interesul romanilor fata de piata austriaca exista, insa volatilitatea ridicata a cursului valutar alaturi de sistemul de operare a conturilor globale au dus la o scadere a valorii tranzactiilor pana la un nivel de 1,5 milioane de euro pe luna.

10.06.2009, 00:00 22

Valoarea lunara a tranzactiilor intermediate pe bursa din Viena de societatea BT Securities, printre cei mai mari brokeri de pe piata locala, a scazut cu aproape 60% pana la aproape 1,5 mil. euro in 2009, volatilitatea ridicata a cursului valutar reducand interesul romanilor fata de pietele externe.

BT Securities este singurul broker roman autorizat sa tranzactioneze direct la bursa de valori de la Viena, societatea devenind membra a operatorului austriac de piata in vara anului trecut. Alaturi de BT Securities, printre cei peste cincizeci de membri straini ai bursei vieneze se numara diviziile de brokeraj ale Deutsche Bank, JP Morgan si Societe Generale.
Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de brokerul roman pe bursa vieneza in primele cinci luni ale acestui an a fost de aproape 6 milioane de euro, in conditiile in care in ultimele trei luni si jumatate ale anului trecut tranzactiile intermediate au fost in valoare de 12,5 mil. euro. "Interesul romanilor fata de piata austriaca exista, insa volatilitatea ridicata a cursului valutar alaturi de sistemul de operare a conturilor globale, care este folosit la bursa de la Viena si e in curs de adaptare la noi, au dus la o scadere a valorii tranzactiilor pana la un nivel de 1,5 milioane de euro pe luna", a spus Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities.
Printre actiunile pe care investitorii romani le tranzactioneaza pe Bursa din Viena se numara cele ale grupului petrolier OMV, actionarul majoritar al Petrom, titlurile Raiffeisen International, care detine in Romania Raiffeisen Bank, dar si actiuni ale grupului siderurgic Voestalpine sau ale producatorului de materiale de constructii Wienerberger. Lichiditatea este unul dintre principalele criterii in baza carora clientii locali aleg actiunile listate la bursa vieneza.
 
BT Securities si-a consolidat pozitia
Pe piata locala, BT Securities a intermediat tranzactii de 398,1 mil. lei (97 mil. euro) in primele cinci luni ale anului, in scadere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care valoarea schimburilor din piata a scazut la jumatate. Astfel, BT si-a consolidat pozitia pe piata de brokeraj, urcand pe locul al doilea in topul brokerilor, dupa primele cinci luni ale anului, cu o cota de piata de 8,9%.
"Toata lumea s-a reorientat in ultima perioada pe speculatori. Noi ne-am ajustat comisioanele pentru clientii speculativi, cu rulaje mari pe termen scurt raportate la valoarea portofoliilor, iar volatilitatea ridicata din piata ne-a ajutat", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
El sustine ca un rol important in cresterea valorilor tranzactionate l-au avut si tranzactiile in marja oferite clientilor.
"Suntem cei mai mari pe segmentul de tranzactii in marja, care se adreseaza in special tot clientilor speculativi. Piata a oferit oportunitati de castig, astfel ca tot mai multi clienti au apelat la acest serviciu, ceea ce a condus si la cresterea rulajelor", explica Nilas. BT Securities ofera clientilor posibilitatea de a obtine un imprumut egal cu valoarea portofoliului fix de actiuni pe care sa-l foloseasca pentru achizitia de actiuni. Acest serviciu este util mai ales in perioade in care bursa creste puternic, iar clientii nu dispun de suficiente lichiditati pentru a mai cumpara actiuni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO