Burse - Fonduri mutuale

Volatilitate mai mare pe Bursa

21.01.2005, 00:00 37

Pana la urma, nu poate fi in fiecare zi crestere generalizata. Indicele BET a inregistrat ieri o scadere usoara de 0,1%, iar BET - FI a coborat cu 1,1%. Indicele BET - C, care urmareste toate companiile listate, mai putin SIF - urile, a stagnat la valoarea precedenta.
Brokerii spun ca nu se poate vorbi totusi de o corectie la nivelul pietei in urma evolutiei de ieri, ci mai mult de o crestere a volatilitatii. "E normal ca dupa cresterile importante din acest an sa fie o perioada cu volatilitate mai mare. Ieri au fost unele tituri ca Petrom, Impact, care au scazut, dar in acelasi timp, alte actiuni, precum BRD,  Carpatica ,care au continuat sa creasca" a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. In ceea ce priveste evolutia Bursei in perioada urmatoare, Pasol se asteapta pe termen scurt in continuare la o volatilitate mai mare. "Iar pana prin aprilie, ma astept  la o crestere moderata a pietei, de 10 - 12% fata de nivelul actual." a spus Pasol.
Intreaga piata, de altfel, nu se asteapta la corectii mari pentru sedintele urmatoare. "Nu saptamana viitoare vor fi corectii drastice, probabil peste cateva saptamani" a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.
Actiunile Petrom au pierdut ieri 5,7%, cotatia la inchidere fiind de 3.990 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere, aceste titluri fiind cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 122,5 miliarde de lei (3,2 milioane de euro).  Ieri au aparut informatii in presa, potrivit carora statul intentioneaza sa listeze pe Bursa un pachet de actiuni reprezentand 10% din capitalul social al Petrom. Brokerii spun ca scaderea actiunilor nu s-a datorat strict acestei informatii, fiind vorba de un cumul de factori. "Scaderea cauzata de informatia respectiva a fost mai ales pe fondul unei   influente psihologice, desi prin marirea lichiditatii, valoarea unei actiuni creste pe termen lung, dar probabil unii investitori s-au gandit la efectul pe care aceasta listare l-ar putea avea pe termen scurt asupra pretului si au preferat sa-si marcheze castigurile in acest moment. Practic, punctarea castigului dupa aprecierile importante de inregistrate de actiunile Petrom a fost celalalt factor care a contribuit la aceasta scadere" a precizat Rusu. Brokerii spun ca investitorii mici au fost cei care reactionat negativ in urma acelor informatii si au vandut ieri.
O alta informatie aparuta in presa, potrivit careia MEC nu intentiona sa avizeze ordonanta privind convertirea datoriilor fata de stat ale Petromidia in obligatiuni nu a contribuit la scaderea pretului actiunilor acestei companii pe piata. Titlurile Petromidia au inchis ieri la 1.090 lei/actiune, in crestere cu 2,8% fata de cotatia precedenta. "Aceasta informatie a determinat o ezitare a investitorilor pe piata, dar dupa ce reprezentantii MEC au declarat ca nu au nici o problema in a sustine aceasta ordonanta, cursul si-a revenit" a comentat Rusu. Tranzactiile derulate cu actiunile Petromidia au insumat 81,6 miliarde de lei (2,1 milioane de euro).
Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale. Prin intermediul unei astfel de operatiuni, un investitor a achizitionat 4,3% din actiunile Sicomed, platind un pret de 7.600 lei/actiune, sub pretul din piata. Valoarea acestui transfer a fost de 136,8 miliarde de lei (3,6 milioane de euro). "Probabil vanzatorul a fost tot Venoma, iar cumparatorul este posibil sa fi fost un fond de investitii sau un SIF" a spus Nicolae Rusu.
In cealalta tranzactie speciala, s-a transferat un pachet de 0,1 milioane de actiuni Turbomecanica la 111.000 lei/actiune, pret care se afla in intervalul intre care titlurile au fost tranzactionate ieri.
Actiunile Bancii Carpatica au castigat 5,9%, pretul la inchidere fiind de 6.250 lei/actiune. Aceste titluri au inceput sa se apropie de preturile la care erau tranzactionate inainte de splitarea valorii nominale.
Cu exceptia actiunilor SIF Muntenia, toate celelalte SIF - uri au inregsitrat scaderi. Titlurile SIF Muntenia au stagnat la pretul de 6.550 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa a depasit ieri 701 miliarde de lei (18,7 milioane de euro). "Volumul de tranzactionare ar fi mai mare daca serverul Bursei ar accepta in perioada de cinci minute de la deschidere un numar mai ridicat de ordine si daca in acelasi interval s-ar putea actualiza registrul actiunilor. Din cauza unor astfel de probleme, unele SSIF - uri nu pot realiza in acest interval toate tranzactiile pe care le doresc." a comentat Nicolae Rusu.



Piata RASDAQ
In cadrul sedintei de ieri au fost raportate tranzactiile din cadrul ofertei publice de preluare lansata de compania slovena Kemofarmacija pentru achizitionarea a 40% din actiunile societatii Pharmafarm Cluj-Napoca. Kemofarmacija a reusit sa cumpere 10,6 milioane de actiuni, 34,5% din capitalul social, platind pentru acestea un pret de 7.918 lei/actiune.
La acelasi pret au fost cumparate si 384.562 de actiuni preferentiale, in valoare de peste 3 miliarde lei (79.000 euro). Valoarea totala tranzactiei din cadrul ofertei s-a ridicat la peste 87 de miliarde lei (2,3 milioane euro), vanzatorul fiind societatea Lek Pharmatech SRL, care detinea 33,9% (actiuni comune) si 1,25% (actiuni preferentiale) din compania clujeana.
Cea mai tranzactionata companie de pe piata a fost Socep Constanta, valoarea tranzactiilor desfasurate cu titlurile acestei societati fiind de aproape 12 miliarde de lei (316.000 euro). Actiunile operatorului portuar s-au apreciat si ieri cu 2,94%, in conditiile unui pret la inchidere de 5.250 lei/actiune. Pe fondul unei lichiditati bune, titlurile Socep au inregistrat, de la inceputul anului, o crestere de peste 50%.
In atentia investitorilor s-a aflat ca de obicei producatorul de textile Braiconf Braila, care a realizat ieri un rulaj de 2,64 miliarde lei (70.000 euro). Pe fondul unor fluctuatii importante, actiunile Braiconf au inchis la 83.500 lei/actiune, inregistrand o modificare usoara (de numai 0,6%) fata de sedinta anterioara. Cotatia a oscilat intre un minim de 81.000 lei/actiune si un maxim de 86.000 lei/actiune, atins in a doua parte a sedintei. Ieri a fost raportata participatia fondului de investitii Tidal Wave Trading, de 0,22%, cu 2,2 puncte procentuale mai putin decat in raportarea de marti.
Cele 63 de trtanzactii efectuate cu titlurile Rompetrol SA (VEGA) au insumat aproape 1,6 miliarde lei (42.000 euro), cotatia nemodificandu-se fata de sedinta anterioara, in conditiile unui pret la inchidere de 800 lei/actiune.
Cel mai tranzactionat emitent de la Categoria de Baza a fost Minexfor Deva. Singura tranzactie realizata cu titlurile societatii hunedorene s-a desfasurat la pretul de 43.500 lei/actiune, mai mic cu 25% fata de pretul de inchidere al sedintei anterioare. Prin cele 65.608 actiuni tranzactionate s-a transferat 19% din capitalul social al companiei. Conform ultimei raportari, Catalin Constantin Chelu detinea 29% din actiuni.
Neptun Campina a realizat un rulaj de 1,42 miliarde lei (37.000 euro), cotatia dand semne de stabilizare in jurul nivelului de 400.000 lei/actiune. Pretul a oscilat intre 400.000 lei/actiune si 415.000 lei/actiune, inregistrand la inchidere o crestere usoara, de 0,4%, fata de sedinta anterioara.
Cea mai tranzactionata societate de la Categoria a II-a a fost Eurom Bank Bucuresti, cu un rulaj de 1,3 miliarde lei (34.000 euro). Pretul la inchidere a fost de 6.500 lei/actiune, mai mic cu 3% fata de sedinta anterioara.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO