Burse - Fonduri mutuale

Vineri, 4 iunie la ora 12:00, se încheie oferta de subscriere acţiuni a Transport Trade Services (TTS). Până acum micii investitori au subscris 123 mil. lei

Vineri, 4 iunie la ora 12:00, se încheie oferta de...

Autor: Liviu Popescu

03.06.2021, 11:03 733

Cei care vor să subscrie acţiuni în ceea ce ar putea fi cea mai mare listare la bursa de la Bucureşti din ultimii ani, cea a Transport Trade Services (TTS) – transporator de mărfuri pe Dunăre controlat de acţionari persoane fizice, mai pot face acest lucru până mâine, 4 iunie 2021 la ora 12:00. Mâine este ultima zi din oferta de vânzare de acţiuni a TTS, cea care a început pe 24 mai 2021.

Potrivit datelor agregate de ZF, valoarea subscrierilor aferente tranşei investitorilor de retail se ridică la aproximativ 123 milioane de lei. Subscrierile investitorilor instituţionali încă nu sunt publice.

“Banii utilizaţi pentru subscriere trebuie să fie în prealabil decontaţi. Orarul de subscriere: 09:00 - 18:00 în fiecare zi, cu excepţia ultimei zile (pe 4 iunie, subscrierile se pot face până la ora 12:00). Subscrierile pe care le fac investitorii de retail în ofertă sunt irevocabile”, potrivit Tradeville.

Astfel, investitorii de retail au în aproape două săptămâni, aproximativ 4,4 milioane de acţiuni subscrise în tranşa pro-rată, cea în care sunt puse la vânzare 750.000 de acţiuni, cu un număr de 1.650 de ordine introduse. Această tranşă necesită o subscriere de minimum 240 de acţiuni, adică 5.040 de lei.

Cum tranşa cu alocare garantată, de 1,5 milioane de acţiuni, a fost subscrisă în primele secunde ale ofertei de vânzare de acţiuni, înseamnă că micii investitori au aproape de finalul ofertei plasamente de 123 mil. lei. Preţul de subscriere este de 21 de lei pe acţiune.

Cu un interval de preţ de ofertă cuprins între 19 lei şi 21 de lei pe acţiune şi cu maximum 15 milioane de acţiuni vândute de acţionari, cel mai mare transportator de mărfuri fluviale din România, compania Transport Trade Services, va derula o ofertă de vânzare la Bucureşti de maximum 315 mil. lei.

Cum numărul de acţiuni puse la vânzare de acţionari reprezintă 50% din numărul de acţiuni totale, TTS este evaluată în prospectul de listare la aproximativ 630 milioane de lei (129 mil. euro), potrivit calculelor realizate de ZF din prospectul de listare.

Vânzarea acestor acţiuni se face în două tranşe: cea a investitorilor de retail, de 2,25 milioane de acţiuni, şi cea a investitorilor instituţionali.

Pe baza intervalului de preţ din oferta de listare, cuprins între 19 lei şi 21 lei pe acţiune, aplicat celor mai recente rezultate financiare, aferente anului 2020, respectiv un profit net atribuibil acţionarilor de 44 milioane de lei, Transport Trade Services are un multiplu PER curprins între 12,8 şi 14,2, potrivit calculelor Prime Transaction.

Astfel, pe baza multiplului PER, cel mai des utilizat multiplu de evaluare a companiilor cotate, calculat ca raport între preţul de piaţă, în cazul TTS din cadrul ofertei de listare, şi profitul pe acţiune, un investitor ar avea nevoie la nivel teoretic de 14 ani pentru a-şi recupera investiţia iniţială. Desigur acest lucru va depinde de profitabilitatea companiei, politica de dividende şi cotaţia la bursă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO