Burse - Fonduri mutuale

Vimetco a ajuns sa valoreaze mai putin decat Alro

31.12.2008, 00:00 92

Actiunile grupului olandez Vimetco, controlat de omul de afaceri rus Vitali Macitschi, s-au prabusit pe bursa, de la finele anului trecut acestea pierzand aproape 98% din valoare, capitalizarea companiei ajungand in acest moment la 44 mil. de dolari, sub cea a Alro Slatina, pe care o controleaza.

Valoarea de piata a producatorului autohton de aluminiu, Alro Slatina (ALR), la care Vimetco detine peste 84% din actiuni, este de 900 mil. lei (318 mil. de dolari), dupa ce titlurile Alro s-au depreciate cu 85% in 2008.

Managementul Alro vrea sa obtina un ajutor guvernamental sub forma unui imprumut pentru a avita disponibilizarea a jumatate din angajati, insa pana in acest moment nu a fost vehiculata nici o suma.

Vimetco ar putea decide anul viitor disponibilizarea a 1.200 de salariati si reducerea cu 50% a productiei, concomitent cu alte masuri de diminuare a costurilor cu materiile prime pe fondul lipsei de comenzi la nivel international.

Liderul sindical al companiei, Constantin Popescu, a declarat saptamana trecuta ca peste 1.800 din cei 3.500 de salariati ai fabricii de aluminiu Alro Slatina vor fi disponibilizati, iar 50% din halele de productie vor fi inchise, urmand ca din luna martie 2009 sa fie inchise si celelalte hale.

Recent, Christian Wust, directorul general al grupului Vimetco, a demisionat din functie, pozitia urmand a fi preluata temporar de presedintele Consiliului de Administratie, Pierre Baillot.

La jumatatea acestui an, Vimetco avea datorii de 1,8 mld. de dolari.

Veniturile Vimetco s-au dublat în primul semestru, la 950 milioane de dolari, datorită integrării rezultatelor financiare ale operaţiunilor din China, preluate anul trecut. Profitul net al grupului a crescut cu 43%, de la 89 milioane de dolari la 127 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO