Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live. Ionel Popescu, investitor cu randament de 30% în patru luni: Am mizat pe acţiunile Nuclearelectrica. Acum aş merge pe Banca Transilvania, BRD şi SIF Moldova

Autor: Cristina Bellu

14.03.2017, 00:05 1251
Ionel Popescu, 37 de ani, câştigă­torul primeia com­petiţii de tranzac­ţionare din me­diul real  „Condus de Randament“, organizată de ope­ratorul de piaţă BVB, spune că a optat pe ac­ţiunile Nuclearelectrica întrucât a luat în calcul faptul că evenimentul se va desfăşura iarna, dar şi datorită faptului că preţul unei acţiuni era foarte bun în mo­mentul începerii concursului (no­iem­brie - n. red.).
 
„Am optat să merg cu Nuclear­electrica. Mi s-a părut şi un preţ bun la momentul respectiv. Am avut de investit 30.500 de lei. Timp de trei luni şi o săptămână a trebuit să am răbdare, acţiunile crescând foarte puţin în acest interval, cu doar 2% şi scăzând cu mai mult de 5%. La un moment dat am avut tendinţa de a vinde pentru a mă orienta pe alte pieţe, în special petrol şi bănci, dar am avut intuiţia că dacă fac acest lucru o să pierd o ocazie foarte bună“, a spus Popescu ieri la emi­siunea zilnică de business ZF Live.
 
Investitorul a obţinut un randa­ment de 30% timp de patru luni în ca­drul concursului la care primii zece con­curenţi au avut randamente de peste 15%. Cel mai tânar concurent are 25 de ani, iar cel mai în vârsta 83 de ani.
 
Din experienţa câştigată în con­curs Popescu apreciază că multe dintre com­paniile româneşti care se tran­zac­ţionează pe piaţa de capital oferă ran­damente foarte bune. „De exemplu, cred că randamentul de 13,44% obţinut de ocupantul locului 20 din concurs este un randament excelent nu doar pentru patru luni, ci pentru şase luni sau chiar pentru un an de zile.“
 
Dacă ar fi să se înscrie la un nou concurs de tipul celui câştigat, Ionel Popescu indică SIF Moldova, Banca Transilvania şi BRD printre prefe­rinţe. „Acum se apropie o perioadă în care se vor acorda şi dividende şi cred că majoritatea investitorilor mizează pe creşterea randamentului datorită acestora.“ Dar ce l-a determinat să participe la acest concurs?
 
„Am fost interesat de concurs din perspectiva creşterii economiilor personale. Mărturisesc că la început voiam să fiu în top 20 câştigători, dar ulterior, văzând randamentul obţinut, primul cash out făcut a fost la un randament de 25,28% după trei luni şi două săptămâni de concurs, am început să-mi doresc să  câştig concursul şi am început să fac mai multe tranzacţii generatoare de profit, obţinând aproximativ 5 puncte procentuale în doar şase zile“, mărturiseşte Popescu.
 
Pentru un investitor, cel mai dificil moment este acela în care trebuie să decidă dacă vinde sau cumpără. „Trebuie să simţi trendul investitorilor, să fii foarte atent la graficul evoluţiei acţiunilor şi să apreciezi care sunt marjele de risc. Trebuie să te uiţi la lichiditate, la volumul de tranzacţionare din ultimile două săptămâni. Dacă volumul este unul ridicat, dacă lichiditatea este bună şi investitorii au încredere în acel tip de acţiune, atunci ar trebui să ai şi tu“, spune Popescu, care adaugă că „de multe ori trebuie să acţionezi şi din instinct şi să nu te pierzi în eterna întrebare dacă este bine sau nu să investesc în acel moment.“
 
Piaţa de capital oferă perspective de câştig net superioare în comparaţie cu cele oferite de bănci din dobânzi, dar lipsa experienţei şi a încrederii generează un număr redus de investitori pe bursă, consideră Popescu.
 
„Dacă condiţiile economice de astăzi ar rămâne constante în următorii 15-20 de ani, un investitor pe bursă  ar putea obţine în doar patru luni de zile un randament egal cu banii obţinuţi din dobânda bancară în perioada menţionată“, spune Ionel Popescu.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO