Burse - Fonduri mutuale

Viceguvernatorul BNR vede bubble la Bursa

29.01.2007, 18:44 15

Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a declarat la finalul saptamanii trecute ca Bursa romaneasca s-ar putea confrunta cu un bubble (fenomen caracterizat printr-o crestere excesiva a cotatiilor, urmat de o prabusire brusca), el spunand ca de vina este numarul insuficient de companii cotate comparativ cu cererea de actiuni din partea investitorilor.
Dijmarescu a aratat ca numarul firmelor care intra pe piata de capital este, de asemenea, foarte redus. "In aceste conditii, apare un pericol de bubble, deoarece se umfla preturile acelorasi actiuni listate. Acest balon se va sparge si nu va fi prea bine pentru economie", a afirmat Dijmarescu, citat de Mediafax.
Brokerii spun insa ca supraevaluarea este o problema subiectiva.
"E foarte greu de dat un verdict privind supraevaluarea. Bancile cotate pareau foarte scumpe in urma cu doi ani, dar a venit privatizarea BCR, care s-a vandut si mai scump si acolo nu incape indoiala ca a fost un pret corect", spune Rares Nilas, directorul BT Securities. El a adaugat ca fondurile straine de investitii, care au acces la toate pietele internationale, au contribuit decisiv la cresterea Bursei de la Bucuresti in ultimii ani.
Volumul transferurilor pe piata bursiera este mult inferior sumelor rulate in piata valutara, iar ritmul de crestere este de asemenea mai redus, a declarat Dijmarescu.
"Romania a facut, din acest punct de vedere, pasi inapoi. Daca in anul 2005 raportul dintre volumul tranzactiilor pe piata valutara si volumul tranzactiilor cu actiuni listate era de 21 la 1, in anul 2006 raportul a fost de 39 la 1. Asta arata ca o parte substantiala a economiei nu merge la capacitate maxima", a explicat Dijmarescu.
Numarul firmelor listate la Bursa de Valori Bucuresti este relativ constant, osciland in ultimii sase ani in jurul cifrei 60. In plus, ponderea din capitalul social disponibil la tranzactionare este redusa, cresterea preturilor actiunilor si a pietei datorandu-se in principal numarului mic de oportunitati, mai ales pentru investitorii institutionali.
Pe pietele dezvoltate de capital declaratiile reprezentantilor bancilor centrale sunt urmarite cu sufletul la gura de investitori, piata fiind influentata de cele mai multe ori de orice aluzie pe care un bancher central o face asupra mersului economiei.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu vorbea in prima parte a anului trecut de un bubble pe piata imobiliara, dar de atunci preturile au continuat sa creasca, indicele imobiliar calculat de ZF pe baza anunturilor de mica publicitate urcand cu circa 40% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO