Burse - Fonduri mutuale

Veniturile de pe piaţa europeană de IPO au fost de 21,8 mld. euro în S1 2018

Veniturile de pe piaţa europeană de IPO au fost de 21,8...

Autor: Mediafax

26.07.2018, 00:03 158

Piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale (IPO) a încheiat S1 din 2018 cu venituri de 21,8 miliarde de euro, din 168 de IOP-uri, valoarea fiind impul­sionată de listările înre­gistrate pe Deutsche Boerse de divizia Health­ineers a Siemens şi divizia DWS Group a Deutsche Bank, anunţă miercuri PwC.

Cifrele marchează o creştere de 5% în ceea ce priveşte sumele atra­se de pe burse şi de 4% în privinţa listărilor realizate, comparativ cu perioada similară din 2017, când 161 de IPO-uri au atras 20,8 miliarde de euro.

În trimestrul al doilea din 2018 activitatea de IPO a fost mai redusă la nivel european, cele 99 de IPO-uri colectând sume totale de 9,3 miliarde de euro.

Acest lucru se traduce într-o scădere de 43% în ceea ce priveşte sumele atrase şi de 7% ca număr de IPO-uri lansate com­parativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când 106 IPO-uri au atras 16,2 mld. euro.

„În Europa continentală, pieţele de capital scandinave continuă să fie active în privinţa listărilor derulate, având 24 de IPO-uri care au atras 1,8 mld. euro în acest al doilea trimestru. Cel mai mare IPO din regiune a fost Kojamo, o companie finlandeză cu afaceri în domeniul imobiliar. Cel mai mare IPO al trimestrului a fost Ceva Logistics, care a atras 1,1 mi­liarde de euro pe bursa SIX Swiss Exchange, ceea ce reprezintă 12% din valoarea totală a IPO-urilor din trimestrul al doilea şi a fost singurul mega-IPO al trimestrului“, anunţă PwC.

PwC precizează că în trimestrul al doilea, London Stock Exchange a rămas prima piaţă de capital din Europa, atât din punct de vedere al volumului, cât şi al valorii IPO-urilor anunţate.

Sumele colectate de 2,5 miliarde de lire sterline din cele 25 de listări sunt cu 25% mai mari comparativ cu cele din trimestrul al doilea de anul trecut, când 24 de IPO-uri au atras 2 de miliarde de lire sterline.

„În ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, Londra a arătat că este în continuare capabilă să atragă listări transfrontaliere. Două dintre cele mai mari cinci IPO-uri din trimestrul doi au fost lansate la Londra. Astfel, Avast plc din Cehia şi Vivo Energy, o companie cu afaceri pe pieţele din Africa, au atras 692 de milioane de lire sterline, respectiv 603 milioane de lire sterline”, se precizează în raport.

Sectorul tehnologiei a dominat IPO-urile anunţate în Marea Britanie şi deţine o pondere de 40% din fondurile atrase în trimestrul doi. În Marea Britanie a fost lansat al treilea cel mai mare IPO al trimestrului, Avast plc, dar şi cele ale companiilor de jocuri electronice Codemasters Group şi Team 17, care au atras 185 de milioane de lire sterline, respectiv 108 milioane de lire sterline. Team 17 s-a listat pe piaţa secundară, AIM a London Stock Exchange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO