Burse - Fonduri mutuale

VEGA scoate la vanzare participatii de 27 mil. euro

10.09.2008, 19:33 22

Rompetrol SA (VEGA), compania de management a grupului Rompetrol, scoate la vanzare in perioada urmatoare un pachet de 2,5% din actiunile proprii si pachetul majoritar de 84% din actiunile unei companii imobiliare, Astra Investitii Imobiliare, pentru care ar putea incasa in total circa 27 mil. euro, potrivit unei raportari a companiei.
Rompetrol SA va participa la oferta publica de cumparare initiata de The Rompetrol Group si va vinde pachetul de actiuni proprii detinut la societate, de 2,5% din capitalul social.
In urma acestei operatiuni grupul Rompetrol isi va majora participatia la peste 95%, putand sa delisteze compania. Tranzactia va avea o valoare de aproximativ 3,15 milioane de euro. Intentia grupului Rompetrol este aceea de a cumpara pachetul de 7,54% din actiunile Rompetrol SA pentru a obtine in totalitate controlul asupra companiei, in prezent alte 5% din titlurile Rompetrol SA fiind detinute de micii actionari. In acest scop, Grupul Rompetrol ofera un pret de 34,2 milioane de lei (9,5 milioane de euro) iar operatiunea de cumparare a actiunilor se deruleaza in perioada 29 iulie-29 septembrie.
Vanzarea actiunilor proprii catre Rompetrol Group a fost avizata de actionarii Rompetrol SA, la finele saptamanii trecute.
Actionarii Rompetrol SA au mai decis prelungirea cu sase luni, dar nu mai tarziu de 20 ianuarie 2009, a unui credit in valoare de maxim 30 milioane de euro contractat de la UniCredit. De asemenea actionarii au aprobat ratificarea garantarii de catre companie, alaturi de The Rompetrol Group, a unui imprumut contractat de Rompetrol Rafinare in anul 2004, in valoare de 110 milioane de dolari, de la UniCredit Tiriac Bank, Bank Austria Creditanstalt si BCR, pentru achizitia de titei, pacura si gaz condensat si pentru care a solicitat prelungirea facilitatii cu sase luni.
Totodata, Rompetrol SA, a decis vanzarea catre DSP Investments Ltd din Cipru toate partile sociale detinute la Astra Investitii Imobiliare, respectiv 83,91% din capitalul social al firmei de constructii, valoarea tranzactiei fiind de 33,85 milioane dolari (23,7 milioane de euro).
Astra Investitii Imobiliare, inregistrata din octombrie 2000, a raportat in fiecare an pierderi de cateva milioane de lei, insa la finele anului trecut valoarea activelor imobilizate se cifra la peste 170 milioane de lei (48 de milioane de euro), potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Grupul Rompetrol, controlat de grupul petrolier de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, cuprinde 40 de companii, cu activitati in 13 tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO