Burse - Fonduri mutuale

„Vedetele“ lui 2014 au început anul pe roşu. Băncile au reintrat pe radarul investitorilor

„Vedetele“ lui 2014 au început anul pe roşu....

Autor: Radu Bostan

12.01.2015, 00:05 1198

Acţiunile companiilor din energie, vedetele anului trecut, au încheiat prima săptămână din 2015 cu scăderi de până la 5%, suferind de pe urma unei noi ieftiniri a preţului petrolului şi a volatilităţii de pe pieţele externe.

Transportatorul de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) şi cel de gaze naturale Transgaz (TGN) au raportat scăderi de 2% şi respectiv 1,7% după prima săptămână de tranzacţii pe bursa de la Bucureşti.

Deschiderea de an are loc în condiţiile în care acţiunile TEL au crescut cu 85%, iar  Transgaz a urcat cu 42% pe bursă anul trecut, pe fondul rezultatelor operaţionale peste aşteptări. Însă în prima săptămână acestea au subperformat faţă de evoluţia generală a bursei, al cărei indice de referinţă BET a scăzut doar cu 0,9%.

WikiZF: Profilul companieiTranselectrica

WikiZF: Profilul companieiTransgaz

Cu mai bine de jumătate din capitalizare reprezentată de companiile energetice, bursa locală este puternic expusă la fluctuaţiile cotaţiei mondiale ale petrolului. Ţiţeiul Brent a scăzut vineri la preţul de 50,11 dolari pe baril, minimul ultimilor cinci ani şi jumătate, după ce un diplomat al Emiratelor Arabe Unite a exclus categoric o intervenţie din partea cartelului OPEC pentru a restrânge producţia şi a împinge în sus preţul, potrivit Bloomberg. OPEC acoperă 40% din cererea mondială de petrol, care în prezent este cu circa două milioane de barili mai mică decât producţia zilnică, potrivit esti­mărilor Qatarului.

Noua ieftinire a petrolului, care sugerează că preţul va sparge curând şi pragul psihologic de 50 dolari pe baril, a lovit puternic în cotaţia acţiunilor OMV Petrom (SNP), care a scăzut vineri cu 2,5%. Titlurile Petrom s-au depreciat cu 5,4% de la începutul anului, până la 0,386 lei pe unitate. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), al cărui activ principal este Petrom, au scăzut la rândul lor cu 3,7% anul acesta.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Pe de altă parte, începutul de an a favorizat acţiunile bancare care au raportat creşteri de 3-4% în prima săptămână. Banca Transilvania (TLV), a treia bancă din sistem după active, a câştigat 4,4% din valoare şi a închis şedinţa de vineri la cotaţia de 1,991 lei/titlu, la un pas de pragul psihologic de 2 lei/titlu. Acţiunile BRD-Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 2,9%, recucerind pragul de 9 lei/titlu, iar Banca Comercială Carpatica (BCC) a urcat cu 3,4%, până la 0,07 lei.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD-Groupe Société Générale

Dintre acţiunile lichide de la Bucureşti, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Bursei de Valori (BVB), care au crescut cu 6,3% în prima săptămână din 2015. Acţiunile BVB au închis şedinţa de vineri la cotaţia de 36,1 lei/titlu, după ce pe parcursul şedinţei de vineri au atins cotaţia de 37,5 lei/titlu, prag nemaiatins din vara anului 2011. Avansul acţiunilor BVB a fost alimentat de majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capitalul operatorilor bursieri, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO