Burse - Fonduri mutuale

Vedetele au pierdut cel mai mult

09.12.2002, 00:00 10

Ultima sedinta bursiera a saptamanii trecute a consemnat scaderi semificative ale preturilor de tranzactionare ale celor mai mari societati cotate. In cazul companiilor mai mici tendinta de scadere a fost mai putin evidenta.
Valoarea tranzactiilor zilnice continua sa scada, fapt ce arata ce brokerii si investitorii se gandesc mai din ce in ce mai mult la vacanta. Transferurile de actiuni de vineri au totalizat 20 miliarde de lei.
Dupa ce au deschis sedinta de tranzactionare la preturi apropiate de cele de joi. Actiunile societatilor de investitii financiare au consemnat scaderi vertiginoase de pret. Cotatiile au inregistrat in a doua parte a zilei o tendinta de stabilizare la preturi inferioare celor de joi. La final, indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a pierdut 3,8%, ajungand la valoarea de 5.055,9 puncte.
SIF Moldova a dat din nou tonul la scaderea actiunilor societatilor de investitii financiare. Conform ultimelor informatii datoria acestia catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) este de 3,9 milioane de dolari, fata de 3,4 milioane de dolari, asa cum aratau informatiile initiale.
Tot vineri, AVAB  a anuntat ca, dupa mai multe runde de negocieri, a ajuns la o intelegere cu SIF Moldova. "Nu se pune problema unei executari silite intrucat am ajuns la o intelegere cu SIF Moldova.  SIF Moldova recunoaste datoria si o va rambursa in doua transe. Prima rata este echivalenta cu valoarea provizioanelor existente si va fi platita pana la sfarsitul acestui an, urmand ca cea de-a doua rata sa fie platita anul viitor." a declarat pentru Ziarul Financiar Ionel Blanculescu, pretedintele AVAB. Initial SIF Moldova a propus AVAB ca datoria sa fie platita prin cedarea unor actiuni din portofoliu, dar AVAB a refuzat si a solicitat plata in numerar.
Actiunile SIF Moldova au coborat vineri pana la 2.200 lei/actiune, iar ultimul transfer al zilei s-a perfectat la pretul de 2.300 lei/actiune, in scadere cu 4,2% fata de valoarea precedenta. Valoarea operatiunilor realizate cu actiunile SIF Moldova a fost de 3,2 miliarde de lei. SIF Oltenia a inchis sedinta de tranzactionare tot la pretul de 2.300 lei/actiune, cu 4,2% mai putin fata de sedinta anterioara.
O scadere chiar mai accentuata a fost inregistrata de SIF Transilvania. Actiunile sale au coborat cu 5,1%, pana la 2.800 lei/actiune, care a fost si pretul la care s-a operat si ultimul transfer al zilei.
Actiunile Petrom au avut o evolutie similara cu cea a societatilor de investitii financiare. Dupa ce au deschis sedinta de tranzactionare la pretul de 1.140 lei/actiune, actiunile Petrom au coborat pana la 1.110 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere, cu 6% mai putin fata de pretul anterior.
Bancile au consemnat, la randul lor scaderi ale preturilor de tranzactionare. Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au pierdut 1.000 de lei fata de pretul de tranzactionare din ziua precedenta si au ajuns la inchidere la 26.000 lei/actiune. Banca Transilvania a ajuns pana la 3.150 lei/actiune, iar ultima operatiune s-a perfectat la 3.200 lei/actiune, cu 1,5% mai putin fata de joi.
Singura tranzactie de vineri cu actiunile societatii Feroneria Arad s-a realizat la pretul de 3.000 lei/actiune, identic cu cotatia anterioara. S-au transferat actiuni in valoare de 1,9 miliarde de lei. Pachetul reprezinta 3,7% din capitalul social al companiei.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale santierului naval Severnav Mehedinti. Cotatiile au oscilat intre 28.000 si 32.775 lei/actiune, iar pretul mediu a fost cu aproape 10% mai mare fata de cel anterior. Valoarea actiunilor transferate a fost de 92 milioane de lei.
Actiunile companei Metav Bucuresti, proprietara unui parc industrial, au consemnat patru transferuri, in valoare de 1,7 miliarde de lei. Pretul a variat intre 26.000 si 30.000 lei/actiune, dar cele mai multe actiuni au fost transferate la 26.000 lei/actiune. Cotatia medie de vineri a fost cu 13% mai mica fata de cea precedeta.
Cele mai tranzactionate actiuni de la Categoria a II-a au urcat tot cu 10%. Titlurile au fost cele ale societatii turistice ONT Carpati, care s-au transferat la preturi cuprinse intre 54.000 si 60.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 55 milioane de lei.
Actiunile companiei Stirom Bucuresti, care are ca obiect de activitate producerea articolelor din sticla, au urcat cu 24% fata de pretul mediu precedent. Actiunile s-au transferat la preturi cuprinse intre 30.000 si 33.220 lei/actiune. In cele sase tranzactii s-au transferat actiuni in valoare de 214 milioane de lei. Stirom are un capital social in valoare de 171 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Compania este detinuta de mai multe fonduri de investitii.
Singura tranzactie cu actiunile fabricantului de produse de taiat ICOS Sibiu s-a realizat la pretul de 1.800 lei/actiune, cu aproape 17% mai mare fata de cel anterior. Valoarea operatiunii a fost de 327 milioane de lei.
Incepand de joi 12 decembrie pe piata RASDAQ vor putea fi tranzactionate actiunile a doua noi societati: Neptun Estival si Olimp Estival. Ambele societati activeaza in domeniul turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO