Burse - Fonduri mutuale

Vara a gasit societatile de investitii financiare din nou la preturi reduse

23.08.2007, 17:41 25

Piata locala a revenit ieri, in special pe inchidere, in consens cu evolutia de pe pietele extrene. BET si BET-FI au castigat fiecare cate 2,4%, iar BET-C a urcat cu 1,9%. Societatile de investitii financiare au fost din nou in atentia investitorilor, fiind cele mai lichide pe o piata cu un rulaj modest, de 14 mil. euro.
Avansul de 25% inregistrat de indicele acestora, BET-FI, fata de inceputul anului este insa sustinut in special de cresterile inregistrate de SIF Transilvania si SIF Muntenia. Celelalte trei societati financiare intampina toamna din nou cu randamente reduse ale cotatiilor, aproape nul in cazul SIF Moldova.
Vara a fost insa in general in ultimii ani o perioada de minime pentru SIF, iar daca se ia in calcul valoarea indicelui BET-FI de acum exact un an, se observa o pierdere de 10% fata de inceputul lui 2006.
La mijlocul lui august, anul trecut, SIF-urile incepeau sa isi revina dupa corectia care incepuse in primavara si atinsese apogeul in mijlocul verii.
Acum, cotatiile se refac dupa corectia brusca care a debutat la sfarsitul lui iulie, iar brokerii spun ca sunt toate sansele ca sfarsitul de an sa fie unul profitabil pentru cei care au mizat in continuare pe cele cinci societati de investitii financiare.
"Avand in vedere profitul record raportat de banci, si tinand cont de faptul ca acesti emitenti au o pondere foarte mare in activul net al SIF, cred ca urmatoarele sase luni vor fi profitabile pentru investitorii pe SIF", spune Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Piata vede si puncte slabe in ceea ce priveste evaluarea societatilor de investitii financiare. Sunt acuzate de managementul slab si de lipsa de profitabilitate, daca se tine cont de profitul unitar pe actiune in raport cu pretul unui titlu.
Multi dintre specialistii din piata sunt de parere ca acestea ar putea sa faca mult mai multe cu fondurile de care acestea dispun.
Principalul indicator la care se raporteaza insa piata este valoarea activului unitar, data la randul ei de valoarea actiunilor pe care acestea le detin in portofolii.
Cu peste 100 de companii fiecare, dintre care multe sunt listate, si cu un indice BET-C care pana la acest moment are un randament de peste 33%, valoarea activului celor cinci societati de investitii financiare a crescut fara ca acestea sa aiba o strategie sofisticata de investitii.
"Profitul in cazul societatilor de investitii financiare este intr-adevar foarte mic, dar nu este un indicator de baza in evaluarea acestor titluri. Profitul provine exclusiv din vanzari mici de pachete si dividende. Activul net conteaza insa foarte mult pentru ele, iar acesta este foarte probabil sa urce in continuare", mai spune Danciu.
Titlurile Broker Cluj si ale BRD au fost si ele printre cele mai tranzactionate din piata ieri. Dupa ce marti a fost ultima zi in care investitorii mai puteau sa achizitioneze actiuni Broker pentru a lua parte la majorarea de capital intreprinsa de societate, ieri cotatia intermediarului s-a corectat si a inchis exact in pretul matematic, 2,84 lei/actiune.
BRD a oferit o surpriza pe final cand cotatia a sarit cu peste 4% dupa ce in timpul sedintei inregistrase un avans modest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO