Burse - Fonduri mutuale

Vânzările masive din China dau fiori reci burselor europene

Vânzările masive din China dau fiori reci burselor...

Autor: Roxana Pricop

28.07.2015, 00:04 2020
Principalele burse europene au deschis săptămâna cu scăderi de până la 2,5%, investitorii reacţionând la co­recţia puternică de minus 8,5% ra­portată luni de indicele bursei din Shang­hai pe fondul temerilor că auto­rităţile de la Beijing reduc intervenţiile de susţinere a pieţei chineze de capital.

Ieri, la ora 17.30, ora României, indicele bursei germane DAX avea un minus de 2,5%, indicele bursei franceze CAC 40 scădea cu până la 2,4%. Pe bursa de la Londra, prin­cipala referinţă, indicele FTSE 100, avea un minus de 1%, intrând astfel pe teritoriu negativ faţă de începutul anului. Bursele din America au deschis prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii cu scăderi: indicele NASDAQ, din care fac parte giganţii IT&C, scădea cu 0,6%, în timp ce indicele S&P 500 avea un minus de 0,5%. În schimb, aurul a înregistrat un plus de 1,2%, reuşind astfel să revină peste pragul de 1.100 de dolari/uncie.

La Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece companii româneşti, scădea cu 0,2%, pe un rulaj cu acţiuni de 30 milioane de lei, potrivit informaţiilor disponibile la ora 17.30.

Cele mai tran­zac­ţionate acţiuni au fost Petrom (11 mil. acţiuni), Fondul Pro­prietatea (3 mil. acţiuni) şi Banca Tran­sil­vania (2,8 mil. acţiuni) în şedinţa de ieri.

Titlurile FP au scă­zut cu 1,1% în şedinţa de ieri, în timp ce Banca Transilvania şi Petrom au avansat uşor. În topul creşterilor s-au aflat ieri acţiunile mai puţin lichide ale producătorului de componente auto Altur Slatina (4%), producătorului de componente pentru avioane Aerostar (2,7%) şi cele ale Boromir (1,17%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO