Burse - Fonduri mutuale

UZIN: Avem contracte in Irak, dar nu putem merge acolo

19.11.2008, 20:13 102

Uzinexport Bucuresti (UZIN), societate care se ocupa cu contracte de export in domeniul metalurgic si al constructiilor, a realizat in primele noua luni din acest an un profit brut de 2,3 mil. lei (0,6 mil. euro), peste profitul bugetat de companie pentru inregul an, de 546.000 de lei.

In perioada ianuarie - septembrie a acestui an afacerile companiei au avansat de peste trei ori, de la un nivel de 13,3 mil. lei la 44,6 mil. lei (aproximativ 12,3 milioane de euro). Afacerile realizate in primele noua luni reprezinta circa 70% din cifra de afaceri bugetata pentru 2008, de 66,9 mil. lei.
Veniturile din exploatare inregistrate de companie au avansat in perioada de raportare de la 15,2 mil. lei la 45 mil. lei, in vreme ce cheltuielile de exploatare au crescut de la 14,8 mil. lei la 43,2 mil. lei.
"Uzinexport are contracte cu societati din tari precum Lituania, Polonia, Germania, India sau Egipt. In legatura cu proiectul de renovare a celor mai importante fabrici de ciment din Irak, deocamdata nu putem merge acolo pana cand nu se va relua libera circulatie in zona. Din punctul meu de vedere vor mai trece cativa ani pana cand se va intampla acest lucru. In plus, si societatile cu care ne aflam in consortiu pentru acest proiect intampina aceleasi probleme", spune Matache Nicolaide, directorul general al Uzinexport.
Uzinexport participa in cadrul proiectului de renovare impreuna cu alte doua grupuri, compania libaneza Seament si KHD din Germania. Societatile au castigat in urma unei licitatii un contract pe termen de 15 ani pentru modernizarea fabricilor Muthana, Kirkuk si al-Qaem, din sudul, nordul, respectiv vestul Irakului. Toate cele trei unitati de productie se afla in proprietatea statului. Consortiile sunt conduse de companii irakiene, care au acceptat sa cedeze 30-40% din productie guvernului de la Bagdad. Dupa modernizarea fabricilor, productia de ciment ar putea ajunge la 1,8 milioane de tone pe an. Potrivit ministrul irakian pentru industrie si minerale, cheltuielile pentru renovarea fabricilor se vor ridica la circa 450 mil. dolari.
Criza financiara internationala a inceput sa afecteze si societatile din Romania, directorul general al Uzinexport spunand ca bancile nu mai acorda credite in conformitate cu cerintele societatii. Principalul actionar al companiei este firma Uzin International, cu o participatie de 20,72%. In ultima sedinta de tranzactionare, actiunile Uzinexport au pierdut 9%, inchizand la un pret de 0,41 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea societatii se ridica la circa 1,7 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO