Burse - Fonduri mutuale

Ursache, ASF: Pragul la SIF-uri a intrat în sfera politicului şi nu înţeleg de ce

Mircea Ursache vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară:

Prin legislaţia primară pe care o prezentăm astăzi, România este din punct de vedere al reglementărilor o piaţă emergentă. Orice investitor găseşte în România acum o legislaţie similară celei din Uniunea Europeană şi are siguranţa că regulile de aici sunt similare celor din Uniunea Europeană.

Mircea Ursache vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară: Prin legislaţia primară pe care o prezentăm astăzi, România este din punct de vedere al reglementărilor o piaţă emergentă. Orice investitor găseşte în România acum o legislaţie similară celei din Uniunea Europeană şi are siguranţa că regulile de aici sunt similare celor din Uniunea Europeană.

Autor: Roxana Pricop

21.01.2015, 00:08 933

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), susţine în continuare majorarea sau chiar eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri de 5% din capital, iniţiativă care a fost scoasă anul trecut din ordonanţa de modificare a legii pieţei de capital fără nicio explicaţie din partea Ministerului Finanţelor.

Cele cinci SIF-uri dispun de o avere cumulată de peste 6,5 miliarde de lei, plasată în acţiuni Banca Transil­vania, BRD, ale com­paniilor din energie, firme de turism, însă investitorii nu pot deţine mai mult de 5% din acţiunile SIF-urilor.

Speranţele investitorilor de ma­jo­rare a pragului de deţinere au crescut în octombrie anul trecut când Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice un proiect  de lege prin care elimina pragul de deţinere la SIF-uri. Proiectul de lege a fost însă modificat de minister după doar câteva săptămâni. Din următoarele variante supuse dezbaterii publice a fost scoasă prevederea privind eliminarea pragului. Ministerul Finanţelor nu a comunicat care au fost motivele acestei excluderi. A fost însă păstrată propunerea de majorare de la 5% la 20% din capital a pragului de deţi­nere la operatorii bursieri, care a şi intrat în vigoare de la 9 ianuarie 2015 fiind aprobată prin Ordonanţa de Ur­genţă a Guvernului numărul 90/2014.

„Eu sunt un susţinător al majorării pra­gului la SIF-uri şi chiar al eliminării pra­gului. Cred că acţionarii SIF-urilor ar trebui să decidă singuri cât este pra­gul şi nu o lege. Însă pragul la SIF-uri a devenit o problemă care a intrat în sfera poli­ticului şi nu înţeleg de ce”, a spus vice­preşedintele ASF într-o conferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO