Burse - Fonduri mutuale

Unde vă sunt investiţi banii pentru pensia privată Pilon II: 17,3 miliarde de lei la 24 de companii listate la Bursa de la Bucureşti şi deţineri semnificative la T1/2021 precum 30% din MedLife, 26% din Fondul Proprietatea, 24% din Banca Transilvania, 22% din Electrica

Unde vă sunt investiţi banii pentru pensia privată...

Autor: Liviu Popescu

17.07.2021, 16:15 3247

♦ Spre comparaţie, la decembrie 2020, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau 14,8 miliarde de lei ♦ Pentru prima oară în ultimii ani, Banca Transilvania cade pe locul doi în clasamentul celor mai mari investiţii, pe primul loc fiind Fondul Proprietatea ♦ Cea mai mare majorare, la MedLife, cu aproape 7 puncte procentuale.

Câteva milioane de salariaţi, adică aceia care în prezent contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pen­tru administrarea privată a eco­no­mi­ilor pentru bătrâneţe fiind astfel vii­torii pensionari ai României, au ajuns prin in­ter­mediul fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II la investiţii de 17,3 mld. lei (3,5 mld. euro) la 24 de companii listate la Bursa de la Bucureşti, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza celor mai recente datele, cele de la T1/2021.

Astfel, la martie 2021 cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România aveau deţineri semnificative la companii listate, precum aproape 30% la furnizorul de servicii medicale private MedLife, 26% la Fondul Proprietatea, 23% din Banca Transilvania – cea mai mare bancă din România, 22% din Electrica, 19% din Transgaz, 16% din BRD, 11% din Petrom, în unele cazuri fiind cei mai mari acţionari.

Spre comparaţie, la final de 2020 valoarea totală a portofoliului era de 14,8 miliarde de lei iar de exemplu la companiile menţionate mai sus deţinerile erau de 22,5% din MedLife, 25,8% din Fondul Proprietatea, 23% din Banca Transilvania, 21,6% din Electrica, 18% din Transgaz, 15,7% din BRD, 11% din Petrom.

Cu alte cuvinte, pe fondul aprecierii cotaţiilor din portofoliu cât şi în contextul procesului de acumulare de acţiuni, în primele trei luni din 2021 portofoliul fondurilor

Pilon II la Bursa de la Bucureşti s-a majorat cu circa 3,5 miliarde de lei pe o bursă în creştere cu 14%.

 

► MedLife şi pandemia

Pe de altă parte, de la începutul anului 2020 încoace, perioadă de timp care a cuprins astfel şi volatilitatea bursieră adusă de pandemia de COVID-19, fondurile de pensii private şi-au majorat investiţiile în acţiuni listate la bursa de la Bucureşti cu aproximativ 5 mld. lei.

La final de 2020 investiţiile în acţiuni listate la Bucureşti erau de 12,3 mld. lei, iar ca deţineri situaţia era următoarea: 24% din MedLife, 20% din Fondul Proprietatea, 18% din Banca Transilvania, 20% din Electrica, 11,6% din BRD, 15,5% din Transgaz, potrivit calculelor ZF.

Se observă astfel creşteri pe linie la unele dintre cele mai mari companii listate la bursa de la Bucureşti, ceea ce erodează şi din free float-ul rămas la tranzacţionare.

De exemplu în cazul MedLife, fondurile Pilon II au 30%, iar familia Marcu circa 41%. Potrivit datelor BVB, investitorii instituţionali, categorie la care intră şi fondurile Pilon II, au 54%, adică circa 24% se duc către fonduri mutuale, companii din asigurări, fonduri de pensii facultative. Investitorii persoane fizice au 5,3% din compania de 2,2 mld. lei.

► Cele mai mari investiţii

Pentru prima oară în ultimii ani, Banca Transilvania cade pe locul doi în clasamentul celor mai mari investiţii, locul unu fiind ocupat la T1/2021 de Fondul Proprietatea. Astel, cele şapte fonduri de pensii private aveau 3,3 mld. lei investiţi la FP, faţă de 2,7 mld. lei la decembrie 2020, în timp ce la banca de la Cluj deţinerea era de 3,27 mld. lei faţă 2,97 mld. lei. Locul trei era ocupat la T1/2021, la fel ca şi la decembrie 2020, de Petrom cu o investiţie de 2,8 mld. lei. Aşadar cele mai mari trei investiţii cumulează circa 9,4 mld. lei, adică aproape jumătate din total.

► Achiziţii

Din rândul celor 24 de plasamente în acţiuni, ZF a identificat majorări în capitalul social faţă de decembrie 2020 la un număr de 19 de companii, de departe cea mai mare majorare fiind la MedLife, cu aproape 7 puncte procentuale. Doar două vânzări a identificat ZF, respectiv la Evergent şi Ropharma, în timp ce fondurile au rămas pe poziţii la Compa, SIF Muntenia şi Antibiotice Iaşi.

Prin urmare, salariaţii României au ajuns, o mare parte din ei fără să ştie, cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti, iar prin viramentele lor determină ca administratorii Pilonului II să poată veni cu propriile solicitări la şedinţele care decid parcursul unei companii, respectiv Adunarea Generală a Acţionarilor.

La mai 2021, din fiecare 100 de lei pe care un român i-a virat către fondurile Pilon II, 64 de lei au fost investite în titluri de stat, instrumente financiare cu un grad foarte scăzut de risc, iar alţi 24 de lei au mers spre acţiuni listate atât la bursa de la Bucureşti cât şi pe pieţe externe. Restul au fost investiţi în alte instrumente financiare precum depozite bancare, fonduri mutuale, ETF-uri.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, alimentate cu contribuţiile din salariul brut ale câteva milioane de români, aveau la 31 mai 2021 active totale de 82,6 miliarde de lei (16,8 mld. euro), un nou record istoric, în creştere cu 7,5 mld. lei (1,6 mld. euro) faţă de decembrie 2020. Circa 7,7 milioane de salariaţi români sunt participanţi ai fondurilor Pilon II.

Pe de altă parte, pe parcursul lunii mai din 2021, activele fondurilor de pensii Pilon II au urcat cu 1,2 mld. lei, potrivit calculelor realizate de ZF din cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Pe fondul contribuţiilor de 3,75% din salariul brut lunar, echivalentul a circa 750 mil. lei în medie în fiecare lună, şi ca urmare a aprecierii cotaţiilor din portofoliu, în special acţiuni româneşti, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat activele cu circa 18 mld. lei faţă de mai 2020, echivalentul a 27,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO