Burse - Fonduri mutuale

Un sfert dintre români au acţiuni la SIF-uri cu o valoare medie de aproximativ 320 de lei

Un sfert dintre români au acţiuni la SIF-uri cu o...

Autor: Dan Grigore Ivan

23.11.2018, 00:07 1275

Născute din zvăpăiata perioadă a cuponiadelor anilor ‘90, prin care s-a încercat împărţirea averii statului către popu­laţie, societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), denu­mi­te iniţial FPP-uri, au fost de la început gândite să aibă o struc­tură a acţionariatului foarte fragmentată, niciun acţio­nar neavând drepul să deţină mai mult de 0,1% din capital.

Nelistarea iniţială a acestora nu a permis formarea unui preţ în condiţii de piaţă, lipsa acestui reper ducând la multă confuzie ce a generat fie vânzări în necunoştinţă de cauză, fie inacţiune, ce a dus de multe ori chiar la uitarea deţinerii acestora. Listarea a venit mai târziu, în 1999, iar una dintre cele mai dezbătute subiecte legate de aceasta a fost pragul de deţinere, respectiv ridicarea acestuia. În prezent, acesta este de 5%, după lungi bătălii în Parlament.

Astfel, aproximativ 25% din populaţia României este acţionar al acestor SIF-uri, cu deţineri la fiecare ce variază între 40 lei şi 86 lei. Luând cazul unui investitor ce are deţineri egale în cele cinci SIF-uri, suma medie totală se ridică la circa la 340 lei, potrivit calculelor ZF făcute pe baza rapoartelor SIF-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO