Burse - Fonduri mutuale

Un pas inapoi dupa noi recorduri

10.10.2005, 17:54 12

Dupa noile maxime atinse joi, actiunile SIF au inregistrat vineri o corectie de 1-2%, in centrul atentiei aflandu-se in continuare titlurile SIF Moldova si Oltenia. Indicele BET-FI a inregistrat vineri o scadere de 1,7%, pierderi de aproximativ 1% suferind si indicii BET si BET-C.

Actiunile SIF Moldova si Oltenia au continuat sa faca si in ultima sedinta a saptamanii trecute obiectul unor tranzactii ridicate, dar, spun brokerii, spre deosebire de sedintele precedente, de data aceasta vanzatorii s-au aratat a fi mult mai agresivi decat cumparatorii. Scaderea bursei de la noi a survenit in contextul in care celelalte piete din regiune inregistrasera un declin important in ultimele zile.

"Cu siguranta, evolutia pietelor din regiune a influentat si bursa de la noi si chiar daca unii investitori straini nu si-au inchis neaparat pozitiile pe piata noastra, este clar ca unii dintre ei au manifestat si vor manifesta in continuare pe termen scurt o retinere la cumparare. Chiar daca si vineri s-au mai facut tranzactii mari cu actiunile SIF Oltenia si Moldova, de data aceasta, cumparatorii nu au mai fost agresivi in piata, din contra, vanzatorii parand a fi mult mai decisi. Tranzactiile mai mari care s-au derulat vineri au fost probabil rezultatul executarii unor ordine lansate anterior", a comentat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

"In acest context, eu ma astept la o corectie destul de aspra pe parcursul saptamanii urmatoare (saptamana aceasta - n.red.), dar totusi nu la o inversare de trend, pe care eu il vad in continuare ascendent, cel putin pana in 2007", a adaugat Ceuca.

Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de 11,3 milioane de lei (3,1 milioane de euro). La inchidere, actiunile acestei SIF au fost cotate la 1,66 lei/actiune, in scadere cu 1,2%.

Mai intens tranzactionate au fost si actiunile SIF Oltenia, cu aceste titluri derulandu-se transferuri de 7,2 milioane de lei (2 milioane de euro).

"Pe termen mediu si lung nu se indoieste nimeni ca actiunile SIF sunt subevaluate si ca au probabil unul dintre cele mai ridicate potentiale de crestere. Dar pe termen scurt, aceasta subevaluare nu mai pare atat de evidenta, incat sa nu sufere o corectie de pana la 1.000 de lei (0,1 lei noi - n.red.)", a precizat Ceuca.

Printre printre putinele actiuni care au crescut vineri au fost cele ale Antibiotice. Avansul a fost insa destul de modest, de 0,6%, iar tranzactiile derulate nu au fost foarte ridicate, dar lichiditatea actiunilor a fost totusi in crestere fata de sedinta precedenta. Cu aceste titluri s-au realizat tranzactii de 0,4 milioane de lei (0,1 milioane de euro), ultima dintre ele la pretul de 0,86 lei/actiune. Actiunile Antibiotice au inceput sa fie din ce in ce mai atent urmarite de unii investitori, mai ales ca urmare a perspectivei privatizarii companiei. Totusi, brokerii nu se asteapta la o evolutie deosebita in perioada urmatoare din partea acestor titluri.

"Daca analizam comparativ Antibiotice cu Sicomed sau cu Biofarm, ceilalti producatori de medicamente de pe piata de capital, actiunile Antibiotice stau cel mai prost din punct de vedere al indicatorilor PER (pret/ profit pe actiune - n.red.) si P/BV (pret/ valoare contabila - n.red.) si probabil pretul din prezent include si asteptarile investitorilor legate de privatizarea companiei. Iar apoi Sicomed a avut in spate un fond de investitii care a stiut sa obtina un pret foarte bun pe actiunile companiei. Ma indoiesc ca statul va reusi sa faca o afacere la fel de buna cum au facut cei de la Sicomed", considera Adrian Ceuca.

Vineri s-au derulat si doua tranzactii speciale cu actiunile BRD la pretul de 13,2 lei/actiune, valoarea lor fiind de 0,14 milioane de euro.



Piata RASDAQ

Tranzactii in valoare de peste 1,84 milioane de lei in ultima sedinta de saptamana trecuta de pe Rasdaq, jumatate din lichiditatea pietei fiind realizata de Biofarm.

Cu actiunile producatorului bucurestean de medicamente s-au realizat vineri 126 de transferuri, in valoare totala de peste 920.000 de lei (257.000 de euro).

Pe fondul presiunii la cumparare cotatia titlurilor Biofarm a atins un maxim de 0,44 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4358 lei/actiune, cu 4,3% mai mare decat in sedinta precedenta, cotatia actiunilor Biofarm iesind astfel din intervalul de acumulare in care a oscilat in ultima perioada. Pretul minim la care s-au transferat vineri titluri Biofarm a fost de 0,42 lei/actiune. In prezent, capitalizarea bursiera a societatii a atins un nivel de 157,54 milioane de lei (44,1 milioane de euro). Compania farmaceutica a incheiat primele sase luni ale anului cu un profit net de 7,6 milioane de lei (2,15 mil. euro), reprezentand o crestere in lei cu peste 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Tranzactii importante s-au realizat vineri si cu actiunile producatorului de sticla de ambalaj pentru industria alimentara Stirom, valoarea totala a transferurilor depasind 85.000 de lei (23.800 de euro), insa pe fondul unei presiuni la vanzare. Pretul titlurilor Stirom a scazut pe parcursul sedintei pana la un minim de 14,4 lei/actiune. La acest nivel au aparut in piata si cumparatorii, ridicand cotatia actiunilor societatii bucurestene pana la un nivel de 15 lei/actiune, acesta fiind si ultimul pret de tranzactionare a titlurilor Stirom, egal cu cotatia de referinta stabilita in sedinta anterioara.

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a fost vineri operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de peste 48.000 de lei (13.400 de euro). Cotatia titlurilor Socep a oscilat pe parcursul sedintei intre 0,25 lei/actiune si 0,265 lei/actiune. Ultimul transfer al saptamanii trecute cu actiunile operatorului portuar s-a realizat la un pret de 0,263 lei/actiune, cu 0,75% mai mic decat in sedinta anterioara.

O corectie mai importanta a inregistrat vineri pretul actiunilor producatorului de tuburi Mittal Steel Roman, scazand vineri cu 2,1%. Ultimul transfer cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 4,21 lei/actiune, Mittal Steel realizand in ultima sedinta de saptamana trecuta un rulaj de 16.300 de lei (4.560 de euro).

Titlurile Upet si-au continuat cursa ascendenta din aceasta luna, urcand vineri cu inca 8,4%, insa pe fondul unui rulaj de numai 8.000 de lei (2.240 de euro).

Pretul actiunilor Upet a urcat treptat in sedinta de vineri de la 0,41 lei/actiune pana la 0,439 lei/actiune, nivel la care s-a realizat si ultimul transfer al zilei. stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO