Burse - Fonduri mutuale

Un contract de 1,75 mil. euro: Lazard, STJ şi Deloitte s-au înscris pentru a fi consultantul personal al Hidroelectrica în cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României

Un contract de 1,75 mil. euro: Lazard, STJ şi Deloitte...

Autor: Liviu Popescu

11.02.2020, 14:10 1119

Lazard, STJ şi Deloitte sunt consultanţii care s-au încris în sistemul de achiziţii publice pentru a consulta Hidroelectrica la listarea pe bursă, într-un contract de 1,75 milioane de euro, arată datele agregate de ZF din platforma SEAP. Acest consultant de equity este total diferit de consultantul care va fi selectat ulterior pentru procesul de vânzare de acţiuni şi listare la Bursă.

Data limită de depunere a ofertelor a fost 10 februarie 2020, oferta fiind valabilă până pe 10 iunie 2020. În prezent Hidroelectrica este la procesul de evaluare calificare/tehnică, data limită pentru acesta fiind 29 mai 2020, arată datele din SEAP.

Lazard are poziţie mai puternică pe piaţa americană decât în Europa, dar noul CEO – Peter Orszag, fost consilier economic al preşedintelui Barrack Obama şi ministru al bugetului SUA, a declarat în noiembrie 2019 în Financial Times că vrea să câştige mai multe mandate în Europa. STJ a intermediat circa 750 de oferte de circa 250 miliarde de dolari. 

Hidroelectrica a avut la nouă luni afaceri de 3,3 miliarde de lei cu un profit de 1,3 miliarde de lei. În catalogul ZF 100 cele mai valoroase companii din România – 2019, Hidroelectrica se poziţionează pe locul trei după UiPath (6,3 mld. euro) şi după OMV Petrom (5 mld. euro).

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica, evaluează deţinerea de 20% pe care o are la compania de stat la circa 4,14 mld. lei, ceea ce înseamnă că cel mai mare producător de energie electrică din România este evaluat la circa 20,6 miliarde de lei.

O listare a Hidroelectrica la Bursă ar apropia România de statutul de piaţă emergentă care ar atrage o grupă mult mai puternică de investitori şi de fonduri de investiţii. Pe vremea guvernului Ponta s-a mai încercat o listare la Bursă prin vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni prin majorare de capital. La vremea respectivă, contractul de listare a fost câştigat de consorţiul format din Morgan Stanley şi Raiffeisen, dar el a expirat întrucât guvernele ulterioare nu au mai luat nicio decizie privind această operaţiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO