Burse - Fonduri mutuale

UiPath încheie prima şedinţă pe Wall Street cu o capitalizare de 37,8 mld. dolari. Acţiunile, raliu de 24% pe o lichiditate de circa 1,6 miliarde de dolari. Dines, CEO: Conştientizarea transformării digitale şi poziţia automatizării ca tehnologie de bază a crescut de zece ori în timpul pandemiei

UiPath încheie prima şedinţă pe Wall Street cu o...

Autor: Liviu Popescu

21.04.2021, 23:09 2999

UiPath (simbol bursier PATH), companie specializată în dezvoltarea de aplicaţii software care automatizează procesele de lucru din companii, a închis prima şedinţă de tranzacţionare de pe Wall Street la o capitalizare de 37,77 miliarde de dolari, după un raliu de 24% al preţului unei acţiuni. Aceasta este capitalizareă în formă diluată, care include şi opţiunile pe acţiuni primite de angajaţi. Presa internaţională scrie că UiPath a avut printre cele mai mari oferte de listare din sectorul tech de pe bursa americană.

Pe 21 aprilie 2021, adică în prima şedinţă de tranzacţionare, acţiunile UiPath au închis la 69,22 dolari pe acţiune, în creştere cu 23,61% faţă de preţul de 56 de dolari din ofertă publică iniţială (IPO) în urma căreia compania a atras 1,3 mld. dolari. Lichiditatea din prima şedinţă a fost de aproximativ 1,6 miliarde de dolari. Preţul a variat între minimul de 64,98 dolari şi maximul şedinţei de 70,71 dolari pe acţiune.

“Sunt bucuros de preţul din ofertă, de investitorii pe care i-am atras şi cred că preţul ajustat din piaţă a fost mai mare faţă de cel din ultima de finanţare”, spune Daniel Dines, CEO UiPath, într-un interviu la CNBC. “Conştientizarea transformării digitale şi poziţia automatizării ca tehnologie de bază a crescut de zece ori în timpul pandemiei”, adaugă el.

Prin listarea pe cea mai puternică piaţă de capital la nivel mondial, UiPath transformă îm realitate visurile a generaţii întregi de antreprenori din IT din România: lansarea unui proiect din România, de la zero, şi dezvoltarea lui într-o companie globală care să câştige validarea investitoirilor.

UiPath a anunţat că a vândut acţiuni din oferta sa publică iniţială (IPO) peste intervalul ţintă, adunând astfel de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Compania a vândut 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 de dolari pe acţiune, evaluând UiPath la 29 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

La preţul de listare de 56 de dolari valoarea pachetului de acţiuni deţinut de Daniel Dines este de 6,1 mld. dolari. Dines deţine 27 de milioane de acţiuni clasa A şi 82,4 milioane de acţiuni clasa B.

UiPath, care numără printre investitori Accel, Dragoneer şi Coatue Management, foloseşte inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta corporaţiile mari şi agenţiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea şi resursele umane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO