Burse - Fonduri mutuale

Uber se dovedeşte a fi o afacere proastă pentru clienţii bogaţi ai faimoasei bănci de investiţii Morgan Stanley

Uber se dovedeşte a fi o afacere proastă pentru...

Autor: Iulian Tenchiu

19.05.2019, 19:12 831

Banca de investiţii Morgan Stanley are de câştigat milioane de dolari în avans pentru oferta publică iniţială deţinută de Uber Technologies Inc. săptămâna trecută. Cu toate acestea, clienţii bogaţi ai băncii se confruntă cu pierderi, scrie Bloomberg.

În 2016, compania a oferit clienţilor săi de elită o şansă de a intra în premieră la listarea ulterioară a Uber, pe măsură ce banca de investiţii a strâns bani în mod privat pentru platforma de ride-hailing. Vinerea trecută, acţiunile au scazut cu peste 7% la debutul sau, iar tranzacţiile realizate înainte de începerea şedinţei bursiere arătau o pierdere suplimentara de 2,1% luni, în prima săptămână de la listare, lăsandu-i pe cumpărătorii timpurii cu datorii importante din cauza acţiunilor care continuă să scadă.

Morgan Stanley a oferit clienţilor şansa de a investi în Uber printr-un fond numit New Riders LP.  Acesta a oferit o expunere a Uber estimată la 48,77 de dolari per acţiune. Poziţiile lor ar putea fi convertibile la acţiunile din clasa A în cadrul IPO-ului. De asemenea, angajaţii Morgan Stanley au avut şansa să investească în condiţii similare.

Investiţia minimă în fond a fost de 250.000 de dolari. Reprezentanţii Morgan Stanley au declarat că clienţii ar putea fi debitaţi cu 2% din capitalul angajat în fond. Potrivit analizelor, Uber a fost apreciat la un preţ de 62,5 mld. dolari, un nivel considerat „rezonabil” în raport cu avantajele competitive ale companiei şi perspectivele ei de creştere. Cu toate acestea, analizele continuă să evidenţieze factori de risc printre care se numără costurile de operare Uber şi anii în care se vor înregistra pierderi.

Ceea ce nu este clar, este modul în care clienţii bogaţi au contribuit la dezvoltarea fondului. Deprecierea de vineri a acţiunilor, la 41,57 dolari a coincis cu o serie de evenimente printre care se numără un declin al pieţei bursiere, un rezultat slab al câştigurilor obţinute de rivalul Lyft Inc. şi un şoc în piaţă transmis de evoluţia negocierilor comerciale dintre SUA şi China.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO