Burse - Fonduri mutuale

Turismul, un posibil stimulent pentru amortita piata Rasdaq

06.03.2001, 00:00 22



Daca investitorii de pe Bursa beneficiaza primavara si toamna de cresteri ale companiilor din sectoarele chimice( ingarasaminte) iar iarna de pe urma actiunilor producatorilor de medicamente, pe Rasdaq ochii brokerilor se indreapta odata cu venirea verii spre societatile de turism. Sector economic care este mai mult decat bine reprezentat pe Rasdaq.

In plus, majoritatea companiilor de turism de pe Rasdaq au inca drept actionar majoritar APAPS (fostul FPS), iar la inceputul acestui an noul Guvern si-a declarat intentia de trece la o privatizare in masa, cat mai rapida, a acestor societati.

Perspectiva acestor privatizari si aparitia numelor mari ale turismului mondial, atrase de potentialul inca nevalorificat al anumitor zone ale tarii, poate fi prilej de speculatie de termen lung pentru investitorii de pe Rasdaq.

Chiar si actiunile societatilor privatizate pot intra in atentia speculatorilor de pe Rasdaq, avand in vedere faptul ca majoritatea au ca actionari principali companii nespecializate in turism sau asociatiile salariatilor (PAS), ceea ce face comaniile sensibile la prelari din partea invesitorilor strategici.

Avand in vedere potentialul zonei si perspectivele de preluare, analistii de pe piata de capital considera ca cele mai atractive actiuni din punct de vedere al potentialului de crestere sunt cele din zona litoralului (Neptun-Olimp, Mangalia Constanta, Jupiter), din judetul Valcea (Calimanesti-Caciulata, Baile Govora, Olanesti) si din zona Neamt(Durau).

Alt argument in favoarea actiunilor din turism este si faptul ca, in marea lor majoritate, societatile au un capital social mic in comparatie cu valoarea activelor, iar eventuale reevalari si majorari de capital prin acordarea de actiuni gratuite pot aduce castiguri bune.

"Pe langa majorarile de capital social, interesant este urmatorul lucru: majoritatea companiilor au in componenta mai multe hoteluri si pot lua decizii de divizare a societatii pentru a fi facilitata o mai buna administrare( ca in cazul Mangalia Constanta).

Daca detii la un moment dat, sa spunem, 2% dintr-o astfel de companie poti deveni actionar semnificativ, cu pachete de 5-10% al unui hotel", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Popescu, trader la BCR Securities.

Mangalia S.A., detine patru hoteluri in orasul cu acelasi nume, care ar putea deveni atractive in viitor pentru diversi investitori strategici si institutionali( fonduri de investitii).

Mangalia S.A. are un capital social de 13,4 miliarde de lei, evident mai mic decat valoarea reala a activelor, iar brokerii apreciaza ca actualul pret de tranzactionare de pe piata Rasdaq, de 1100 de lei /actiune este mai mic decat ar trebui sa valoreze in realitate o actiune a societatii.

In situatia materializarii intentiei conducerii societatii de a vinde cele 3 hoteluri mici (Astra,Orion,Zenit), pentru a-si concentra investitiile asupra hotelului Mangalia, divizarea care ar avea loc va oferi sansa celor care vor detine un procent din societatea mama sa obtina o cota mai mare din cele trei hoteluri care vor fi separate de Mangalia S.A.

"In plus, posibilitatea ca actiunile Mangalia S.A. sa fie achizitionate de pe piata este foarte mare datorita faptului ca aproape 60 % din acestea au fost distribuite populatiei prin Procesul de Privatizare in Masa, restul fiind detinute de Asociatia Salariatilor(36%) si de APAPS (4%).

In afara faptului ca actiunile societatii Mangalia S.A. au un mare potential de crestere ,anul acesta posesorii lor vor primi si dividende, spre deosebire de anii trecuti, cand profitul a fost reinvestit in intregime", a spus Radu Popescu.

O alta societate interesanta din punct de vedere al posibilitatilor de investitie este Durau Neamt, companie ale carei actiuni sunt tranzactionate la preturi cuprinse intre 800 si 900 de lei, la o valoare nominala de 1000 de lei. Capitalul social al Durau Neamt este de 5,9 miliarde de lei.

"Activele societatii,conform unei raportari financiare facute la mijlocul anului trecut, depasesc insa cu aproape un 1 miliard de lei capitalul social, ceea ce face foarte probabila o reevaluare si o marire a capitalului social", a declarat Radu Popescu.

Pe piata secundara Rasdaq sunt listate, de asemenea, actiunile celor mai bune companii din turismul valcean, zona inca insuficient exploatata si mediatizata. Numele care concentreaza majoritatea capacitatilor turistice ale zonei sunt Calimanesti-Caciulata, Baile Govora si Olanesti.

Dintre cele trei, interes pentru viitoarele speculatii nu mai prezinta actiunile Olanesti, datorita ultimelor miscari din structura actionariatului comaniei. In urma unei oferte publice de cumparare desfasurate la sfarsitul anului trecut, societatea are un actionar majoritar, compania Oil Tudav, vcare detine o participatie de 51,83%.

Nici o eventuala alta oferta de cumparare a actionarului majoritar nu poate fi speculata pentru ca restul actiunilor sunt relativ compacte si se afla in posesia unor persoane fizice.

Dupa ce Olanesti a intrat sub controlul unui singur actionar, atractivitatea din punct de vedere al pietei s-a concentrat in jurul societatilor Calimanesti-Caciulata si Baile Govora", a spus Radu Popescu.

La Calimanesti -Caciulata actionarul principal, compania Cotexim Com, conform contractului incheiat cu FPS in momentul preluarii pachetului de actiuni detinut de acesta, a realizat investitii de mai multe miliarde in activele societatii existand si posibilitatea efectuarii unei majorari de capital in viitorul apropiat.

"Societatea are in proprietate hotelurile Cozia,Caciulata si Oltul in statiunea Caciulata precum si hotelul Central in Calimanesti, acestea valorand in cazul unei reevaluari mult peste valoarea actuala a capitalului social. Pretul actual al unei actiuni, 530 de lei, este inca mic iar acest lucru poate fi speculat de investitori", a precizat Popescu.

In ceea ce priveste societatea Baile Govora, atractivitatea este data de faptul ca actionarul majoritar este Asociatia Salariatilor care a preluat in jur de 60% din actiunile societatii, restul fiind libere la tranzactionare in piata. Capitalul social al companiei hoteliere are valoarea de 8,06 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.

In ultimile luni pretul actiunii a avut o tendinta crescatoare pe fondul interesului manifestat de compania craiveana Topway Industries, care a achizitionat masiv din piata si a reusit sa acumuleze un pachet de 5,86% din actiunile Baile Govora.

"Pretul de 23.000 de lei, la care se tranzactioneaza actiunile Baile Govora, este unul bun pentru cumparare daca tinem seama ca acest emitent a fost tranzactionat pana la pretul de 34.000 lei pe actiune", a spus Radu Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO