Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica renunta la dividende dupa ce si-a injumatatit profitul

Turbomecanica renunta la dividende dupa ce si-a injumatatit profitul

Compania produce componente pentru motoare de avioane

26.03.2008, 16:48 152

Conducerea Turbomecanica (TBM) a decis ca anul acesta sa nu distribuie actionarilor dividende din profitul obtinut in 2007, ci sa-l aloce pentru sursele proprii de finantare, dupa ce anul trecut castigul realizat de companie a scazut cu peste 50% fata de anul precedent.
Turbomecanica este una dintre companiile care nu s-au abatut pana acum de la politica sa de dividende, pe care le-a acordat actionarilor in fiecare an de la listarea acesteia pe Bursa.
De altfel, Turbomecanica si BRD au fost incluse la inceputul anului 2006 alaturi de alte 13 companii din Europa de Est in indicele Dow Jones STOXX EU Enlarged Select Dividend 15. Una dintre conditiile pentru includerea in acest indice este ca emitentii sa fi acordat dividende crescatoare in ultimii trei ani.
Turbomecanica a inregistrat anul trecut un profit net de 7,6 mil. lei (2,3 mil. euro), de peste doua ori mai mic comparativ cu castigul realizat in 2006, de 16,5 mil. lei (4,7 mil. euro) si cel bugetat de companie, de 16,7 mil. lei.
"Unul dintre elementele care au condus la diminuarea profitului pe anul trecut a fost o reasezare de ordin tehnologic in profilul fabricii, insa pierderile sunt temporare", spune Silviu Panait, directorul de marketing si strategie al Turbomecanica.
In ultimul trimestrul din 2007, compania a inregistrat o pierdere de 3,57 mil. lei (circa 1 mil. euro), fata de un castig de 6 mil. lei (1,7 mil. euro) in aceeasi perioada din 2006. Acesta in conditiile in care dupa primele noua luni ale anului trecut profitul companiei era de 11,2 mil. lei (3,35 mil. euro), in usoara urcare fata de perioada similara din 2006.
Afacerile Turbomecanica au scazut anul trecut cu 12%, la 92 mil. lei (27,5 mil. euro), in timp ce profitul din exploatare s-a redus cu aproape 40%, la 11,7 mil. lei (3,5 mil. euro), pe fondul cresterii cheltuielilor salariale si al amortizarilor. Rezultatul final a fost afectat si de pierderile financiare de 1,2 mil. lei (0,36 mil. euro).
Turbomecanica a anuntat la sfarsitul anului trecut ca vrea sa reloce activitatea companiei din centrul Capitalei, in acest scop achizitionand un teren de 5,08 hectare in parcul logistic Bucuresti West, situat in zona autostrazii Bucuresti-Pitesti.
Compania intentioneaza sa vanda terenul in suprafata de peste 7 hectare situat pe bulevardul Iuliu Maniu pe care este amplasata actuala fabrica, iar cu banii incasati sa-si acopere costurile de relocare.
Odata cu relocarea, Turbomecanica vrea sa desfasoare si un proces de retehnologizare, care sa revitalizeze centrele de productie, spun reprezentantii societatii.
"Potentiali cumparatori apar tot timpul. Nu exista saptamana in care sa nu sune fel de fel de persoane care sa spuna ca vor sa cumpere Turbomecanica sau terenul. Dar un cumparator serios cu o oferta ferma nu am avut", a precizat Silviu Panait.
Grupul israelian Avion Systems a confirmat pentru ZF la inceputul acestei luni ca a purtat negocieri cu reprezentantii companiei in vederea preluarii pachetului majoritar de actiuni al Turbomecanica Bucuresti.
Anul trecut, compania a alocat 16,3 milioane de lei (4,9 milioane de euro) pentru investitii, destinate in cea mai mare parte achizitiei de echipamente pentru productie. Principalii actionari ai companiei sunt Radu Viehmann, actualul director general al companiei, care detine 25,87% din actiuni, si urmasii fostului director general Serban Ioan Ciorapciu, care controleaza circa 24,25% din actiuni.
Actiunile Turbomecanica au inregistrat ieri cea mai mare scadere de pe Bursa, acestea pierzand peste 3%. La ultimul pret, de 0,465 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 46,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO