Burse - Fonduri mutuale

Trustul de investiţii britanic Utilico Emerging Markets anunţă o deţinere de 5% la TTS. Acţiunile transportatorului, minus 2% în a doua şedinţă

Trustul de investiţii britanic Utilico Emerging Markets...

Autor: Tibi Oprea

15.06.2021, 17:39 385

Transport Trade Services (TTS), cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre, a anunţat marţi la Bursa de la Bucureşti că Utilico Emerging Markets PLC, trust de investiţii britanic dedicat investiţiilor în infrastructură, utilităţi şi sectoare conexe pe pieţele emergente, a atins pragul de 5% deţinere din capitalul social al companiei care a intrat la tranzacţionare pe 14 iunie 2021.

Potrivit unui raport publicat la BVB, Utilico Emerging Markets deţine un număr de 1,5 milioane de drepturi de vot care corespund unei investiţii de aproximativ 30,1 milioane de lei, arată calculele realizate de ZF pe baza preţului curent de tranzacţionare.

Marţi, acţiunile TTS înregistrau la ora 17.30 o scădere de 2,4%, la 20,1 lei pe unitate, pe fondul unor tranzacţii de 4,8 mil. lei, fiind cel mai tranzacţionat emitent, potrivit datelor agregate de la BVB.

Anterior, TTS a anunţat deţineri semnificative în cazul Paval Holding (5,3%), vehiculul de investiţii al fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, grupului olandez NN prin fondul de pensii administrat privat (10,2%), respectiv Aegon Pensii prin fondul Pilon II Vital (6,5%).

Astfel, primii patru mari investitori care au raportat participaţii la TTS au o deţinere cumulată de 27% din companie, echivalentul unei investiţii de peste 160 mil. lei, arată calculele ZF.

Acţionarii TTS au vândut 15 milioane de acţiuni în IPO, dintre care 12 milioane de acţiuni au fost oferite investitorilor instituţionali. Potrivit calculelor ZF, Pavăl Holding, NN, Vital şi Utilico Emerging Markets au cumpărat 8,1 milioane de acţiuni, adică mai mult de jumătate din tranşa investitorilor mari.

Vânzători au fost cei 14 acţionari persoane fizice ai TTS, adică cei care în urma ofertei de vânzare de acţiuni de 288 milioane de lei, au vândut 15 milioane de acţiuni, adică jumătate din companie.

Acţiunile TTS au intrat la tranzacţionare luni, 14 iunie 2021. TTS a derulat din 24 mai şi până pe 4 iunie o ofertă de vânzare de acţiuni de 288 mil. lei, primul IPO din ultimii peste trei ani.

Preţul la care a fost închisă oferta de listare a TTS este de 19,2 lei pe acţiune, aproape de minimul intervalului de subscriere, adică o ofertă de 288 mil. lei şi o capitalizare anticipată de 576 mil. lei.

Marţi, la închiderea şedinţei de tranzacţionare, acţiunile TTS se tranzacţionau în jurul valorii de 20,1 lei, adică în creştere cu 5,1% faţă de preţul la care s-a închis oferta. Marţi TTS a fost cea mai tranzacţionată acţiunile, în contextul unui rulaj de 4,8 mil. lei. Emitentul are o valoare bursieră de 603 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO