Burse - Fonduri mutuale

Trei firme de brokeraj generează jumătate din tranzacţiile şi comisioanele BVB

Firmele de brokeraj Swiss Capital, Wood şi Raiffeisen Capital & Invest­ment au intermediat în primul tri­mes­tru al anului 51,7% din tranzacţiile cu ac­ţiuni de pe bursa de la Bucureşti, ge­ne­rând astfel jumătate din veniturile din comisioane ale BVB.

Lider detaşat este Swiss Capital, fir­mă de brokeraj controlată de Sorin Apostol şi Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri locali, care a avut în primele trei luni tranzacţii de peste 1,5 mld. lei, reprezentând 32,4% din rulajul pieţei. Concentrarea puter­nică a tranzacţiilor bursiere în mâinile câtorva brokeri este un indiciu al subdezvoltării pieţei locale de capital, unde nu există o concurenţă reală între intermediari. Faptul că în piaţă există puţine firme de brokeraj care au ca­pa­cita­tea să atragă investitori insti­tu­ţio­nali şi de retail şi să pro­mo­ve­ze piaţa locală pe plan internaţional, dar şi să aducă pe bursă companii private, reprezintă una dintre cauzele rulajelor foarte mici de pe bursă.

În primul trimestru, valoarea tran­zac­ţiilor derulate pe bursa de la Bu­cureşti a fost de 2,3 miliarde de lei (520 de milioane de euro), mai mică decât tranzacţiile dintr-o săptămână de pe bursa de la Var­şo­via. Spre deosebire de bursa locală, la Var­şovia activează, pe lângă marile bănci poloneze, şi bănci de investiţii inter­naţionale precum Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS, Merrill Lynch, JPMorgan, Morgan Stanley şi Gold­man Sachs, capabile să atragă fluxuri con­sistente de investiţii străine.

Swiss Capital, Wood, Raiffeisen şi  NBG Securities sunt printre puţinele firme de brokeraj care reuşesc să aducă fon­duri de investiţii străine pe piaţa locală.

Cealaltă cauză a activităţii reduse de pe bursă este numărul mic de com­pa­nii listate de talie mare, cu un free-float ridicat şi suficient de lichide pen­tru a fi interesante pentru marile fon­duri de investiţii internaţionale. Doar patru companii locale de pe bursă au capita­lizări de peste un miliard de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.