Burse - Fonduri mutuale

Tranzactiile cu derivate la BVB au ajuns la 2,3 milioane de euro

24.06.2008, 20:12 16

Tranzactiile futures derulate la Bursa de Valori Bucuresti pana vineri, data care reprezinta scadenta lunii iunie, au totalizat 2,3 mil. euro (8,3 mil. lei).
Primele tranzactii cu contracte futures la Bursa de Valori Bucuresti s-au derulat la finele anului trecut, insa numai in ultimele saptamani acestea au devenit mai lichide, pe fondul reducerii comisioanelor de tranzactionare, dar mai ales datorita introducerii contractelor futures pe actiuni.
"Utilizarea de catre BVB a celei de a 3-a zi de vineri din lunile de scadenta ca data la care expira contractele futures listate are la baza standardele in materie la nivel international", potrivit lui Stere Farmache, presedintele Bursei.
El mai spune ca urmatorul pas il constituie introducerea de formatori pe piata instrumentelor derivate, cu scopul imbunatatirii in continuare a lichidititatii. In prezent urmeaza sa fie alese societatile de intermediere care vor avea aceasta calitate.
Contractele scadente la 20 iunie 2008 au fost in numar de circa 7.300, respectiv peste 90% din totalul celor tranzactionate in aceasta perioada.
Pana in prezent, s-au tranzactionat la BVB peste 8.000 de contracte, din care mai mult de 91% au avut ca activ suport actiunile SIF Oltenia (SIF5), Petrom (SNP) si SIF Moldova (SIF2), acestea fiind lansate de Bursa la 14 aprilie. Primele tranzactii futures la BVB au fost cele pe indicii BET si BET-FI, instrumente care nu au fost foarte atractive pentru investitori, fiind foarte putin lichide.
Spre comparatie, la Bursa la termen din Sibiu s-au tranzactionat numai in luna mai peste 300.000 de contracte futures, a caror valoare s-a ridicat la circa 210 mil. euro (765,8 mil. lei).
Dintre acestea, peste 95% au ca activ suport actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova. Tranzactiile futures pe cursul de schimb leu/euro s-au ridicat in luna mai la 5,3 mil. euro (19,2 mil. lei) si au reprezentat circa 2,5% din valoarea celor derulate in aceasta perioada la Sibiu.
Bursa a introdus ieri la tranzactionare noi contracte avand ca suport principalele actiuni si cursuri de schimb cu scadenta la finele acestui an, respectiv cele pe indici bursieri cu termen la jumatatea anului viitor.
De luna aceasta se vor putea tranzactiona la BVB contracte futures pe actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Erste Bank (EBS), sau cele pe companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN).
Bursa a redus incepand cu luna aceasta comisioanele de tranzactionare pe derivatele avand ca suport indicii BET si BET-FI, pana la 0,05 lei pentru un contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO