Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţiile cu acţiuni străine de la BVB sunt în scădere

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

28.03.2014, 00:04 154

Rulajul cu acţiuni străine tranzac­ţionate pe sistemul alternativ al bursei a scăzut cu 20% în acest an, investitorii tranzacţionând în medie 66.000 de lei pe zi. Cele mai tranzacţionate sunt acţiunile germane, după ce anul trecut în top erau acţiunile americane de internet.

Anul trecut, când acţiunile străine din domeniul internetului, aşa cum sunt Facebook sau Google, au raportat creşteri consistente, tranzacţiile zilnice cu cele 25 de acţiuni străine de pe ATS erau în medie de 83.000 de lei. În prezent, rulajul zilnic a scăzut la 66.000 de lei pe zi, având în vedere că acţiunile care făceau anul trecut furori pe bursă nu mai sunt la fel de atractive. De exemplu, anul trecut, printre cele mai mare rulaje le-au făcut acţiunile Facebook (FB) şi cele ale Google (GOOG), care au raportat anul trecut creşteri consistente de 100%, respectiv 50% calculat în lei.

În primele luni ale lui 2014, cele două acţiuni şi-au mai temperat din avans: Facebook a crescut cu 10%, în dolari, iar Google a stagnat.

Facebook a fost una dintre acţiunile-vedetă pe bursele americane în 2013, datorită interesului în creştere al investitorilor pentru companiile din sectorul online.

Acţiunile Apple au pierdut 3,2% în acest an. Graţie preţului mare al acţiunii, de circa lei 1.688 lei, acţiunile Apple au raportat anul trecut printre cele mai mari valori ale tranzacţiilor (3,7 mil. lei)din rândul celor 25 de acţiuni străine tranzacţionate pe ATS.

În ultima lună, cele mai tranzacţionate acţiuni sunt cele ale companiilor germane E.ON, Adidas şi Allianz, semnal că interesul investitorilor s-a mutat dinspre companiile americane de internet spre cele industriale germane. Anul trecut, bursa germană a avut printre cele mai mari creşteri din lume, astfel că este posibil ca investitorii locali să fie atraşi de câştigurile mari aduse anul trecut de companiile germane. De asemenea, companii precum furnizorul de energie E.ON, producătorul de încălţăminte şi îmbrăcăminte sport Adidas şi asigurătorul Allianz sunt companii care au operaţiuni şi în România, astfel că investitorii le cunosc bine produsele sau serviciile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO