Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţiile cu acţiuni au crescut cu 40% în ultimul an, dar bursa mai are de recuperat până la maximele din 2007

Tranzacţiile cu acţiuni au crescut cu 40% în ultimul...

Autor: Ioana Tudor

09.10.2014, 00:04 436
Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni realizate pe bursa de la Bucureşti a crescut în septembrie cu 41% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la peste 41 milioane de lei. În ultimul an, la bursă au avut loc trei dintre cele mai mari listări din istoria bursei. Totuşi rulajele cu acţiuni rămân sub cele din 2007, când tranzacţiile medii zilnice se situau în jurul valorii de 55 milioane de lei.

Anul acesta investitorii au realizat tranzacţii totale cu acţiuni de 7,75 miliarde de lei (1,74 miliarde euro), în creştere cu 41% faţă de primele nouă luni din 2013, potrivit datelor dintr-un raport al BVB.

În luna septembrie au fost realizate tranzacţii medii zilnice de 43,31 mil. lei, cu 3% peste cele din luna august şi cu 41% mai mari decât în septembrie anul trecut. În total, au fost tranzacţionate acţiuni de aproape 953 mil. lei. La avansul rulajelor din septembrie a con­tri­buit şi oferta Biofarm, care a cumpărat 10% din acţiunile proprii pentru suma de 33,4 mil. lei.

Indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai lichide 10 acţiuni listate, a încheiat luna septembrie cu un plus de 11,8% faţă de începutul anului.

Unul dintre motoarele creşterii volumelor tranzacţionate anul acesta şi implicit a lichidităţii au fost listările demarate în toamna anului trecut. Companiile energetice de stat Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) şi Romgaz (SNG) au intrat la tranzacţionare în noiembrie 2013, iar Electrica (EL) a fost listată în vara acestui an.

Cele trei companii au adus bursei un plus de valoare de aproape 20 miliarde de lei şi se află în top 15 în funcţie de valoarea lunară tranzacţionată.

La baza creşterii rulajelor stau şi vânzările de acţiuni energetice realizate de Fondul Proprietatea (FP). În luna iunie fondul a vândut un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz pentru care a încasat 645 mil. lei, iar la scurt timp şi-a lichidat întreaga participaţie deţinută la Transelectrica (13,5% din capitalul social) pentru 212,7 mil. lei.

De asemenea, Proprietatea desfăşoară un amplu program de rascumpărări prin care vizează reducerea discountului dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor. Anul acesta fondul a finalizat al treilea program de răscumpărări care a vizat achiziţia a 252 milioane de acţiuni proprii şi a demarat al patrulea program de achiziţii pe 1 octombrie.

Bursa de la Bucureşti, care speră la o upgradare la statutul de piaţă emergentă până în 2017, a început toamna aceasta procesul de eliminare a barierelor care stau în calea dezvoltării pieţei locale de capital.

Măsurile luate, inclusiv reducerea comisioanelor de tranzacţionare, aplicarea de noi stimulente pentru market makeri sau reducerea perioadei de decontare, au drept scop să înlesnească accesul investitorilor pe piaţa de capital şi să crească lichiditatea.

Totodată, BVB a anunţat luna trecută intenţia de a relansa sistemul alternativ de tranzacţionare sub numele AeRO BVB Market for Equities. AeRO este destinată start-up-urilor cu potenţial de dezvoltare care sunt în căutare de finanţare, iar cel puţin o companie ar putea fi listată pe această piaţă anul acesta. Data lansării AeRO depinde de aprobarea reglementarilor de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO