Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii de sub 2 miliarde de lei la bursa

25.05.2001, 00:00 17



Tranzactiile de aproximativ 1,5 miliard de lei cu actiunile bancilor si ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au reprezentat ieri 77,31% din valoarea totala a Bursei. Alro a traversat a doua zi consecutiva de scadere maxim posibila pentru o sedinta, 15%.

Tranzactiile efectuate ieri cu Alro au fost, de fapt, doar una iar numarul actiunilor schimbate a fost de 100.

"Continua sa se efectueze tranzactii cu Alro doar pentru ca pretul sa poata scadea si maine. Probabil ca tendinta descendenta va continua", a spus atefan Iordache, broker la Muntenia Global Invest.

Speculatiile cu actiuni Compa Sibiu in perspectiva unei majorari de capital si a obtinerii, in urma acesteia, a doua actiuni gratuite noi in contul fiecareia vechi.

Pretul actiunilor producatorului de componente auto a crescut ieri cu 4,2% pana la 750 de lei iar in ultimile saptamani cu peste 200 de lei. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 18,64 milioane de lei.

"Se asteapta obtinerea de actiuni gratuite datorita faptului ca societatea trebuie sa atinga un capital social de 8 milioane de euro in aproximativ o luna. Acest lucru poate sa se intample pentru ca Compa are diferente din reevaluare prin care pot sa tripleze capitalul social", a spus Emil Ogica, trader la Intercapital Invest.

Actiunile producatorului de vopsele Policolor Bucuresti si-au revenit dupa o scadere accentuata si a inregistrat ieri o corectie pozitiva de 6,5%, pana la 1.800 de lei. Valoarea tranzactiilor continua sa ramana, insa scazuta, operatiunile de vanzare-cumparare de ieri fiind de 82,83 milioane de lei.

Compania urmeaza sa anunte in curand rezultatele primei etape de majorare a capitalului social prin vanzare de actiuni noi la pretul de 2.500 de lei.

O evolutie buna din punct de vedere al lichiditatii au avut-o actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca, care, insa, nu au crescut semnificativ. Cotatia de inchidere a fost de 1.710 lei, in crestere cu 0,6%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 160,79 milioane de lei. Actiunile au fluctuat foarte putin in cursul zilei, diferenta dintre cursul minim si cel maxim al zilei fiind de 10 lei.

"Este o evolutie normala, de piata. Investitorii au inceput sa se orienteze catre alte actiuni bune, avand in vedere ca Alro a iesit din calcul", a spus un broker.

Actiunile SIF nu au reactionat ieri dupa anuntarea unor profituri in crestere ale societatilor dupa primele patru luni ale anului.

Cea mai mare crestere a fost a titlurilor SIF Banat-Crisana, cu 1,2% pana la 490 de lei, iar cea mai "drastica" scadere a fost in cazul SIF Transilvania, cu 1,6% pana la 620 de lei.

Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni SIF a fost de 432,64 milioane de lei, mult departe fata de ceea ce se intampla la inceputul anului. Atunci, fiecare SIF inregistra tranzactii zilnice de aproape 500 de milioane de lei.



In sedinta de ieri a pietei secundare Rasdaq a fost efectuata o tranzactie speciala cu 226.817 actiuni Alprom Slatina, in valoare de 4,18 miliarde de lei.

Tranzactia reprezinta ultimile actiuni din pcahetul de 6,49% pe care Romanian Investment Company Cyprus la vandut casei de comert Conef, la un pret de aproximativ 410.000 de dolari. Pretul la care a fost facuta tranzactia de astazi a fost de 18.500 de lei/actiune.

Conef a ajuns la o detinere de aproximativ 17% din Alprom. In piata, actiunile prelucratorului de aluminiu s-au tranzactionat la pretul de 27.000 de lei.

Campioana zilei din punct de vedere al numarului de tranzactii a fost Napolact Cluj Napoca, ale carei actiuni au fost implicate in 10 operatiuni de vanzare-cumparare. Pretul mediu a crescut 9,04% pana la 6.542 de lei.

Actiunile producatorului de bere Brau Union Romania au traversat o alta sedinta de crestere, toate tranzactiile fiind efectuate la pretul de 19.000 de lei/actiune. Cresterea pretului mediu a fost de 4,51%. Valoarea tranzactiilor a fost de 228,93 milioane de lei.

Actiunile Romarc Fuel (Petrom Aviation) continua sa se tranzactioneze la preturi sub cel al ofertei publice de cumparare lansate de Petrom, 2.500 de lei. Pretul mediu de ieri a fost de 2.249 lei, iar cel maxim de 2.250 de lei. Valoarea tranzactiilor a fost de 840,15 milioane de lei iar numarul lor de noua.

O evolutie buna din punct de vedere al numarului de tranzactii au avut-o si actiunile producatorului de rulmenti Koyo Alexandria. Cotatia medie a acestora a crescut cu 8,2% pana la 4.829 de lei.

In sedinta de tranzactionare de joi a pietei extrabursiere valoarea totala a tranzactiilor a crescut la 10,78 miliarde de lei de la 6,86 miliarde de lei in sedinta precedenta.

Volumul tranzactiilor a fost de 1.350.307 actiuni.

Au fost efectuate 336 tranzactii, pentru actiunile a 236 de societati. Indicele RASDAQ a crescut cu 0,62% la 743,87 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO