Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii cu 4% din Rolast

18.08.2004, 00:00 23

Actiunile Rolast Pitesti au inregistrat ieri o lichiditate foarte buna, aceste titluri fiind de altfel cele mai tranzactionate de pe piata. Pe un volum de 12,3 milioane actiuni, valoarea tranzactiilor a depasit 22,1 miliarde lei.
Pachetul de actiuni Rolast transferat ieri reprezinta 3,9% din actiunile companiei. Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Rolast au castigat ieri 5,3%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 1.790 lei/actiune. Rolast era asteptata sa raporteze  ieri rezultatele financiare pe primul semestru, brokerii spunand insa ca nu acesta a fost factorul principal care a contribuit la aprecierea inregistrata ieri si mai ales la rulajul foarte bun inrefistrat de actiunile Rolast. "Este posibil sa fi fost un schimb intre actionarii care detineau participatii importante in cadrul Rolast" a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. Rolast este controlata de trei fonduri de investitii, Romanian Investment Fund, Romanian American Enterprise Fund si Romanian Reconstruction, cu participatii de 34%, 31% si respectiv 20,5%.
Toate cele cinci SIF - uri au inregistrat ieri aprecieri, cea mai mare crestere de 2,2% apartinand titlurilor SIF Moldova. Aceste actiuni au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 5,7 miliarde lei, ultimul pret fiind de 6.850 lei/actiune. Brokerii spun ca perioada urmatoare va fi pentru SIF - uri una in general de stabilizare fiind atat posibile usoare cresteri, dar si corectii. "Eu cred ca pragul de detinere va fi ridicat la cel putin doua dintre SIF -uri, motivul constand in faptul ca  s-au achizitionat  pachete importante de actiuni si se vor face presiuni pentru ca limitarea de 0,1% sa fie inlaturata. Si mai devreme sau mai tarziu, pragul de detinere va fi ridicat la toate SIF - urile" a comentat Ionescu. Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale cu actiunile SIF Banat -Crisana si Transilvania. In cadrul fiecarei dintre  aceste tranzactii s-au transferat pachete de peste 540.000 actiuni, tranzactia cu actiunile Banat - Criasa derulndu-se la prteul de 8.600 lei/actiune, in timp ce operatiunea cu actiunile SIF Transilvania s-a realizat la prteul de 9.100 lei/actiune.
Actiunile Impact au pierdut ieri 1,5%, inchiderea facandu-se la pretul de 4.650 lei/actune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,4 miliarde lei. Scaderile din ultimele sedinte s-au datorat investitorilor care au "sanctionat" profitul mai redus raportat de Impact obtinut in primul semestru, chiar daca societatea a mers pe "strategia" obisnuita de a anunta ca numarul de contracte a crescut mult. "Rezultatul la sase luni al Impact a fost influentat  de cheltuielile datorate faptului ca societatea s-a extins foarte mult, au deschis noi santiere, in acelasi timp crescand si preturile la materiale de constructii. Daca reusesc sa obtina finantarea dorita (prin  emiterea obligatiunilor - n.red) si isi vor continua programele de investitii, actiunea Impact ramane o alegere buna" a precizat Ionescu.
Actiunile Alro au castigat 12,6%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul maxim al sedintei de 41.000 lei/actiune. Operatiunile au insumat 585 milioane lei. Compania a raportat rezultate in crestere la sase luni, profitul net urcand in dolari cu 33%, in timp ce cifra de afaceri a crescut cu 45%.  Anul acesta Alro va fuziona cu Alprom.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de mobilier Montana Campeni au realizat cel mai ridicat rulaj de pe RASDAQ, in conditiile transferului unui pachet de 1% din capitalul social al companiei.
Toate cele trei tranzactii derulate cu actiunile Montana s-au perfectat la pretul de 120.00 lei/actiune, care este si cea mai ridicata cotatie pentru aceste titluri in ultimul an. La nivelul pretului mediu, actiunile Montana au castigat 9%.  Valoarea tranzactiilor a fost de 488 milioane lei. Cel mai important actionar al companiei este Asociatia Salariatilor, care detine 39,9% din actiuni, un alt actionar important fiind SIF Banat - Crisana, cu o participatie de 32,6%.
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au facut obiectul unor tranzactii de 482 milioane lei, dupa ce in sedinta precedenta aceste titluri inregistrasera o lichiditate extrem de redusa, transferurile fiind atunci de aproximativ 50 milioane lei. Titlurile Braiconf sunt tranzactionate pe platforma tehnica a Bursei de Valori, fiind cele mai lichide din grupul de companii tranzactionate in acest mod. In acelasi timp, actiunile Braiconf sunt singurele din acelasi grup care inregistreaza in general tranzactii ceva mai ridicate. Cotatia Braiconf a oscilat ieri intre 56.500 lei si 57.500 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul minim.
O lichiditate in crestere au avut ieri si actiunile operatorului portuar Socep Constanta, dar rulajul nu a fost ridicat, fiind de doar 193 milioane de lei. Cotatia medie a actiunilor Socep a fost de 1.660 lei/actiune, pretul maxim fiind cu 10 lei mai ridicat.
Un pachet  de 0,1% din capitalul social a producatorului de caramizi Ceramica Iasi a fost transferat prin intermediul singurei tranzactii realizate cu aceste titluri. Operatiunea s-a realizat la cel mai mare pret din ultimul an, de 22.000 lei/actiune, valoarea transferului fiind de 249 milioane de lei. Cotatia medie a castigat 10%. Compania este controlata de salariati.
Actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj - Napoca au fost tranzactionate pe parcursul sedintei la pretul de 58.000 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Lichiditatea a fost insa redusa, rulajul fiind de doar 83 milioane de lei. Actionarul majoritar al companiei este societatea Friesland Romania, cae detine 84,5% din actiuni.
Actiunile companiei Conpet Ploiesti vor putea fi tranzactionate pe RASDAQ incepand cu data de joi, 19 august. Conpet este cel mai mare transportator de titei prin conducte de la noi. Conpet are un capital social de 270,7 miliarde lei, impartit in peste 8,2 milioane actiuni cu valoarea nominala de 33.000 lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO