Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie majoră: Grupul TeraPlast, controlat de Dorel Goia, vinde pentru 85 mil. de euro divizia Steel, care cuprinde TeraSteel şi Wetterbest, către gigantul irlandez Kingspan

Tranzacţie majoră: Grupul TeraPlast, controlat de Dorel...

Autor: Robert Manea

24.07.2020, 20:32 15503

Grupul Teraplast (simbol bursier – TRP), cotat la Bursa de Valori Bucureşti, controlat de antreprenorul român Dorel Goia, a vândut divizia Steel care cuprinde fabricile de ţevi din oţel TeraSteel România şi TeraSteel Serbia, precum şi producătorul de ţiglă metalică Wetterbest către gigantul Irlandez de sisteme de termoizolaţii şi anvelopare termică a clădirilor Kingspan Group.

Tranzacţia s-a ridicat la circa 85 milioane de euro, valoare care ar putea fi ajustată ulterior cu datoriile nete, adică de peste 10 ori multiplu de EBITDA.

Kingspan a fost consiliat de Clifford Chance Badea, biroul din Bucureşti al firmei globale de avocatură Clifford Chance.

"Această tranzacţie ce vizează active din România şi Serbia se adaugă portofoliului regional de tranzacţii M&A pe care l-am dezvoltat cu succes ca urmare a interesului manifestat de clienţii noştri", spune Nadia Badea, partener Clifford Chance şi coordonator al practicii M&A din Bucureşti.

Mihai Măcelaru, lead counsel la Clifford Chance Badea,  a adăugat: "Acest proiect a venit cu provocări, cu toţii fiind supuşi la limitările ce vin odată cu munca de la distanţă şi presiunea pentru eficientizarea comunicării şi a procedurilor juridice".

Acţiunile Teraplast sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, unde au crescut in ultimul an de la 0,26 lei per acţiune la 0,39 lei per acţiune. Dorel Goia deţine 46% din TeraPlast. Compania are o capitalizare pe piaţă de 521 milioane de lei la ultima cotaţie bursieră.

TeraPlast a incheiat anul 2019 cu afaceri de 972 mil. de lei, în creştere cu 21% faţă de anul anterior şi cu un profit de 42 mil. de lei, dublu faţă de anul 2018. EBITDA consolidată a ajuns la 91 milioane lei.

Kingspan a intrat in România în 2015, când a preluat firma MegaProfil. Compania de materiale de construcţii  a avut venituri de 4,3 miliarde de euro în 2018.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO