Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie finalizată: Digi iese după 23 de ani de pe piaţa din Ungaria pentru 625 mil. euro. Compania a încasat banii pe 3 ianuarie 2022, care vor merge la rambursarea unor datorii şi investiţii, chiar şi în Europa de Vest

Tranzacţie finalizată: Digi iese după 23 de ani de pe...

Autor: Liviu Popescu

03.01.2022, 17:50 18885

Digi Communications (DIGI), operator de telecomunicaţii cu o capitalizare de 830 mil. euro şi ale cărui acţiuni sunt incluse în indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti, a anunţat luni seară, 3 ianuarie 2022, că a finalizat tranzacţia de vânzare a operaţiunilor din Ungaria şi că a încasat suma de 625 mil. euro.

Luni, acţiunile DIGI au închis şedinţa de tranzacţionare la 41,5 lei, plus 1,2%. Compania arată în raportul publicat la bursă că va folosi această sumă pentru plata unor datorii cât şi pentru investiţii, inclusiv pe pieţe potenţial noi din Europa de Vest.

“Societatea doreşte să informeze investitorii şi piaţa că, la data de 3 ianuarie 2022, Filiala din România a Societăţii (RCS&RDS) şi 4iG Plc. (4 iG Plc.), unul dintre operatorii de top de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria au finalizat cu succes tranzacţia privind achiziţia DIGI Távközlési Szolgáltató Ltd. (Digi Ungaria) şi a filialelor sale, Invitel Ltd., Digi Infrastruktúra Korlátolt Felelősségű Társaság şi I TV Ltd., de către 4 iG Plc”.

Digi, cât şi filialele, vor folosi suma pentru rambursarea datoriei financiare, precum şi pentru a continua investiţiile pe pieţele pe care îşi desfăşoară operatiunile şi pe pieţe potenţial noi din Europa de Vest, potrivit companiei.

"Urmare a îndeplinirii şi/sau renunţării la îndeplinirea condiţiilor stabilite de către părţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi aplicării tuturor ajustărilor relevante, la data de 3 ianuarie 2022 un preţ total de aproximativ 624,98 milioane de euro a fost încasat de către RCS&RDS".

Digi Ungaria este un operator de servicii de telecomunicaţii cu o poziţie de top pe piaţa locală, prezent de 23 de ani în Ungaria unde oferă un portofoliu complet de servicii de televiziune prin cablu şi satelit (DTH), date fixe şi mobile şi telefonie fixă si mobila.

La data de 31 decembrie 2020, Digi Ungaria furniza servicii către mai mult de 1,1 milioane de abonaţi la nivel naţional şi înregistra peste 2,5 milioane de unităţi generatoare de venituri (RGU). În 2020, operaţiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde HUF (app. 200 milioane EUR) şi EBITDA ajustată de 19 miliarde HUF (app. 54 milioane EUR).

4iG este condusă de apropiaţi, poate chiar interpuşi în afaceri, ai premierului Orban, a fost ajutată să crească mare înghiţind rămăşiţe de la Deutsche Telekom, a devenit prin achiziţii jucător strategic în telecomunicaţii şi sateliţi şi a ajuns până la urmă sub scutul unui puternic producător de tehnică militară din Germania. 4iG are legături puternice cu cel mai bogat om de afaceri din Ungaria care, poate nu întâmplător, este prietenul din copilărie al premierului Orban. 4iG îşi obţine cele mai multe din venituri din contracte guvernamentale.

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO