Burse - Fonduri mutuale

Transgaz scade la Bursă cu 14% în două zile şi ajunge sub valoarea de dinaintea splitării din majorarea de capital social

Transgaz scade la Bursă cu 14% în două zile şi ajunge...

Autor: Tibi Oprea

04.05.2023, 15:14 3077

Acţiunile transportatorului naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) au scăzut joi cu peste 9% la Bursa de Valori Bucureşti, la preţul de 20,4 lei pe unitate, pe fondul unor tranzacţii de 1 mil. lei, ducând scăderea din ultimele două şedinţe la circa 13,2%, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB. 

Dinamica negativă de miercuri şi joi vine după ce marţi acţiunile TGN s-au apreciat cu 11,64% în urma corecţiei tehnice din cadrul majorării de capital social, când preţul de referinţă a fost stabilit la 21,05 lei, de la 336,5 lei anterior. 

Marţi a fost data ex-dividend pentru acţiunile gratuite, iar investitorii au intrat la cumpărare, chiar dacă nu vor mai beneficia de acţiunile gratuite. Săptămâna trecută, compania a anunţat că fiecarui acţionar înregistrat în Registrul Acţionarilor la data de 3 mai i se vor aloca un număr de 15 acţiuni gratuite la fiecare acţiune deţinută, în cadrul operaţiunii de majorare a capitalului social cu 1,7 miliarde de lei aprobate la AGA din decembrie 2022.

„Odată ce acţiunile noi vor fi încărcate în conturi, este posibil sa asistăm la scăderi, de vreme ce mulţi investitori vor dori să vândă o parte din deţineri, marcându-şi din profituri”, spunea un broker pentru ZF. 

Acţiunile oferite fără o contraprestaţie în bani acţionarilor societăţii nu modifică însă cotele de deţinere ale acestora. La finele anului trecut, acţionarii au aprobat majorarea capitalului prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1,76 miliarde lei, la valoarea de 1,88 miliarde lei, prin emisiunea a 176,6 milioane de acţiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei pe unitate. 

Raiffeisen International, prin divizia pe piaţa de capital care intermediează tranzacţii şi la Bursa de Valori Bucureşti, a iniţiat acoperirea de analiză a Transgaz cu recomandarea către investitori de „menţinere“ a poziţiilor şi prin acordarea unui preţ ţintă pentru următoarele 12 luni de 21,6 lei pe acţiune.

Valoarea de piaţă a companiei deţinute majoritar de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului (58,5%) ajunge la 4,2 mld. lei, având în vedere că acţiunile au au avans de 17,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de  58,4 mil. lei, arată datele BVB. 

Transgaz a avut un profit de 369 de milioane de lei în 2022, de aproape două ori mai mare decât în anul precedent, la venituri de 1,57 miliarde de lei, plus 15%. Grupul va publica situaţiile financiare aferente perioadei ianuarie-martie 2023 în data de 15 mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO