Burse - Fonduri mutuale

Transgaz anunţă un parteneriat cu E.ON în contextul tranziţiei spre energie verde

Volker Raffel, CEO E.ON România

Volker Raffel, CEO E.ON România

Autor: Cristina Bellu

20.04.2023, 09:40 244

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) şi E.ON România, grup axat pe distribuţia şi furnizarea de energie şi gaze naturale, au semnat un parteneriat prin care cele două companii îşi propun să colaboreze pentru consolidarea securităţii energetice a României, prin alinierea şi corelarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale în direcţia prevederilor Pactului Verde European şi a celorlalte prevederi legislative europene din domeniu. 

Definirea unui plan de acţiune comun în vederea consolidării şi extinderii infrastructurii de gaze naturale în acord cu decizia strategică de a considera gazele naturale drept combustibil de tranziţie şi accelerarea cercetării rolului pe care infrastructura naţională de gaze naturale îl deţine în acomodarea gazelor verzi şi, în special a hidrogenului, prin schimb de informaţii de interes, sunt două dintre obiectivele vizate prin document. 

„Transgaz a dovedit că este capabil să implementeze proiecte de investiţii complexe, de importanţă majoră, în condiţii de eficienţă economică şi siguranţă operaţională“, spune Ion Sterian, director general Transgaz. „Prin proiectele viitoare ne vom continua misiunea asumată cu aceeaşi responsabilitate pentru performanţă, competitivitate şi pentru dezvoltare sustenabilă a sectorului energetic românesc.” 

Alte direcţii prevăzute în memorandumul semnat astăzi sunt elaborarea de propuneri comune către ANRE pentru emiterea de reglementări tehnice specifice în domeniul hidrogenului şi a amestecurilor de gaze combustibile şi stabilirea criteriilor pentru dezvoltarea infrastructurii dedicate hidrogenului pe teritoriul României, în scopul definirii viitoarelor coridoare de transport şi distribuţie. 

„Dorim să aducem know-how-ul pe care grupul E.ON îl are la nivel european împreună cu cel al Transgaz pentru dezvoltarea tehnologiilor şi a unei infrastructurii naţionale reziliente, pregătită pentru provocările viitorului. împreună cu infrastructura existentă de gaze naturale, tranziţia la energia curată poate fi mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor, iar beneficiile pentru consolidarea securităţii energetice pe termen lung sunt evidente”, adaugă Volker Raffel, CEO E.ON România.

Transgaz – ale cărui acţiuni sunt deţinute în proporţie de 58,5% de statul român – a avut un profit de 369 de milioane de lei în 2022, de aproape două ori mai mare decât în anul precedent, şi venituri de 1,57 miliarde de lei, plus 15%. Activele au însumat anul trecut 8,25 miliarde de lei, de la 8 miliarde în 2021, iar datoriile au ajuns la 4,11 miliarde de lei, plus 1,8%.  În ultimele 12 luni, acţiunile TGN s-au apreciat cu 36,5%, pe un rulaj de 106 milioane de lei, la o capitalizare de circa 3,9 miliarde de lei. 

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile din cadrul grupului, Delgaz Grid, E.ON Energie România şi E.ON Asist Complet desfăşoară activităţi de distribuţie, de furnizare energie şi soluţii energetice, respectiv tehnice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO