Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a scos pensionarii din casa: cel mai in varsta investitor are peste 90 de ani

Transgaz a scos pensionarii din casa: cel mai in varsta investitor are peste 90 de ani

Brokerii de la Raiffeisen si Intercapital au stat pana la ora doua noaptea sa introduca ordine de subscriere la Transgaz

13.12.2007, 19:19 40

"Cel mai in varsta investitor care a venit la noi pentru Trangaz avea peste 90 de ani. Multi au auzit de la televizor si nu aveau cunostinte despre piata de capital", spune un broker de la casa de brokeraj Intercapital Invest.
Evenimentul bursier al anului, oferta publica primara de vanzare a actiunilor Transgaz, a starnit un interes fara precedent in piata atat in randul investitorilor experimentati, dar si in randul persoanelor care nu avusesera pana acum niciun contact cu piata de capital.
Dovada increderii sunt cei 11.600 de investitori "mici" care au subscris in transa dedicata lor 275 mil. euro, de peste 11 ori mai multi bani decat valorau toate actiunile puse la vanzare. Suma medie pe care au investit-o acestia la Transgaz a fost de 25.000 de euro, conform estimarilor Raiffeisen, in timp ce suma maxima pe care o puteau investi a fost de 142.000 de euro.
In aceste conditii unele familii au ales sa depuna bani pe numele mai multor membri asteptanu-se la graduri ridicate de suprasubscriere, spun brokerii. Ei mai adauga ca sunt multi care au facut credite pentru a subscrie.
"Noi am mai participat si la alte oferte publice anterior, dar ce a fost la Transgaz nu s-a comparat cu niciuna de pana acum. Oamenii din firma au lucrat pana la ora doua noaptea. S-a dormit intr-un hotel din apropierea sediului central", spune Razvan Pasol, directorul general al Intercapital, casa de brokeraj care a facut parte din grupul de distributie alaturi de Raiffesen.
"Scopul nostru a fost de a avea cat mai multi investitori pe transa mica pentru a asigura lichiditatea. Ne-am propus initial un prag de 10.000 de peroane pe care in final l-am depasit", spune Emilian Dobran, directorul de tranzactionare al Raiffeisen Capital&Investments (RCI). El mai adauga faptul ca circa 1.000 de clienti ai RCI au luat parte la oferta Transgaz.
Cea mai importanta oferta publica a anului a atras in conturile Raiffeisen si Intercapital Invest peste 1,8 mld. euro, iar cea mai mare parte a fondurilor s-au ingesuit sa intre in ultimele doua zile dedicate ofertei, desi aceasta s-a intins de-a lungul a doua saptamani.
"Cele mai multe fonduri pe transa mica au intrat in ultimele zile si ne asteptam la acest lucru", mai spune Dobran.
Brokerii implicati in oferta spun ca nu se poate face un profil clar al investitorului in oferta Transgaz, dar ca acestia provin din medii si statuturi sociale diferite. Acest lucru a fost dovedit si de tabloul de la sediul central Intercapital din ultimele zile de subscriere unde oamenii asteptau ca sa le fie explicate procedurile de depunere, iar angajatii continuau sa numere sumele cash pe care clientii doreau sa le investeasca.
"A fost o oferta intersanta la care au luat parte si persoane care nu au investit in viata lor pe piata de capital. Actiunile Transgaz se vor dovedi o buna ocazie de a-si incepe cariera de investitori", crede Pasol.
Oferta Transgaz a coincis cu lansarea de catre Bursa a unei campanii de marketing prin care isi propune sa atraga cat mai multi investitori in piata. Raman multe de facut in educarea investitorului in conditiile in care cele mai multe intrebari puse brokerilor au fost legate de mecanismul suprasubscrierii. Oferta s-a dovedit insa un instrument nesperat de eficient pentru a aduce noi conturi in piata, in conditiile in care numarul celor active este estimat numai la 30.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO