Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica analizează interconectarea cu Moldova. Legătura va deschide o nouă piaţă de export pentru producătorii români de energie

Ion-Toni Teau, CEO al Transelectrica

Ion-Toni Teau, CEO al Transelectrica

Autor: Radu Bostan

20.10.2014, 00:08 1624

Transelectrica (simbol bursier TEL) va studia interconectarea sistemului energetic cu reţelele electrice din Republica Moldova şi Ucraina, un proiect care ar deschide noi pieţe de export pentru producătorii şi furnizorii de energie din România, iar pentru transportatorul naţional de energie cantitatea mai mare de curent care ar circula peste graniţă s-ar traduce în venituri suplimentare.

Acţiunile companiei au fost vedeta bursei de la Bucureşti în acest an, cu o creştere de 63%, gra­ţie rezultatelor financiare peste aşteptări raportate de companie şi alimentate de creşterea tarifelor.

Avansul acţiunilor Transelectrica este de peste 12 ori mai mare decât creşterea de circa 5% raportată de indicele bursier BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.

Schimbul de energie dintre România şi Moldova se face dificil şi cu puteri mici în prezent, deoarece reţelele electrice din regiunea fostei Uniuni Sovietice funcţionează la alte frecvenţe decât cele din Uniunea Europeană. Legarea directă la reţeaua europeană a reţelei supranaţionale de la est de graniţele comunitare, un procedeu numit interconectare sincronă, este un deziderat mai vechi atât al UE, cât şi al Rusiei şi ar permite teoretic fluxul neîntrerupt al energiei de la Lisabona până la Vladivostok.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO