Burse - Fonduri mutuale

Trade Transport Services (TTS), cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre, anunţă că vine la bursa de la Bucureşti printr-o ofertă publică iniţială prin care va vinde cel mult 50% din acţiunile societăţii

Trade Transport Services (TTS), cel mai mare...

Autor: Liviu Popescu

07.05.2021, 11:26 12377

Trade Transport Services (TTS), cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre, a anunţat vineri dimineaţă că va lansa spre finele lunii mai o ofertă publică iniţială (IPO) pentru listarea la bursa de la Bucureşti prin vânzare a unui număr de maximum 15 milioane de acţiuni existente, reprezentând cel mult 50% din numărul total de acţiuni.

IPO-ul va fi structurat în două tranşe: cea de retail, care va fi de până la 2,25 milioane de acţiuni oferite, şi tranşa investitorilor instituţionali, care va fi de până la 12,75 milioane acţiuni. În 2020, vânzările TTS Grup au fost de 520 milioane lei cu EBITDA raportat de 114 milioane lei şi un profit net de 48 milioane lei, potrivit reprezentanţilor companiei.

“”Strategia noastră este una de dezvoltare şi perfecţionare a serviciilor oferite clienţilor, cu multă grijă pentru mediu”, spune Petru Ştefănuţ, CEO al TTS.

“Planurile pe care le avem completează operaţiunile actuale ale grupului şi vizează achiziţii, creştere organică şi eficientizare continuă, cu reducerea emisiilor de carbon. Privim modernizarea activelor şi digitalizarea proceselor ca pe un element de identitate a TTS (Grup). Echipa a construit o cultură a performanţei şi implicării care are o şansă în plus, în contextul actual. Creşterea transportului pe ape interioare este solicitată de întreaga economie a continentului, pentru preluarea de marfă transportată rutier, cu impact pozitiv în reducerea emisiilor de carbon. Aceste evoluţii creează şi un context favorabil privind accesarea unor fonduri europene nerambursabile, pe care intenţionăm să îl valorificăm pentru proiectele menţionate. Interesul creat este relevant pentru noi, permite maturizarea mai rapidă a planurilor pe care le avem, o oportunitate pentru toate părţile cointeresate, fie parteneri, fie echipă, fie acţionari”.

ZF a scris la jumătatea lunii martie că Swiss Capital pregăteşte listarea TTS.

Principalele elemente din anunţul de astăzi al TTS:

●          Oferta vizează vânzarea de către TTS a până la 50% din acţiunile deţinute, respectiv un număr total de până la 15.000.000 acţiuni, în două tranşe. Tranşa de retail, care va fi de până la 2.250.000 de Acţiuni Oferite, tranşa investitorilor instituţionali, care va fi de până la 12.750.000 din Acţiunile Oferite rămase.

●          Se va solicita admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB.

●          TTS, împreună cu subsidiarele pe care le consolidează ("TTS (Grup)") este unul dintre liderii segmentului de servicii logistice integrate din bazinul Dunării, asigurând activităţi de expediţie de mărfuri, transport fluvial, operaţiuni portuare în mod special pentru cereale, minerale şi chimicale, precum şi alte activităţi conexe şi auxiliare.

●          În anul 2020, TTS (Grup) a fost responsabil pentru aproximativ 30% din traficul de pe Dunăre din perspectiva volumelor transportate, a capacităţii şi dimensiunii flotei proprii.

●          TTS (Grup) deţine o flotă fluvială (barje, împingătoare, nave cu autopropulsie), modernizată cu o capacitate totală de 768kt şi o flotă de 6 macarale plutitoare de mare capacitate. Flota fluvială poate acoperi orice rută de pe traseul Dunăre-Rin-Main.

●          Operaţiunile comerciale ale TTS (Grup) se desfăşoară în 9 ţări, respectiv în România, Serbia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Ucraina şi Germania. TTS (Grup) operează 10 terminale portuare, trei în Constanţa şi 7 pe cursul Dunării (Brăila, Galaţi, Giurgiu, Olteniţa, Bechet şi Turnu Severin în România, precum şi Fajsz în Ungaria). TTS (Grup) deţine propriile facilităţi pentru operaţiuni intra-portuare: depozite, platforme, instalaţii, macarale.

●          Vânzările TTS (Grup) au atins, în anul 2020, 520 milioane RON, cu EBITDA raportat de 114 milioane RON şi un profit net de 48 milioane RON.

●          Prin modernizări şi investiţii constante, flota TTS (Grup) are în prezent o amprentă a emisiilor GNG la aproximativ jumătate sub media înregistrată la nivelul EU-27 aferent segmentului de transport pe ape interioare.

●          Transportul pe apă, atât maritim cât şi ape interioare, este un sector strategic care permite realizarea a 76% din comerţul extern al UE şi 40% din comerţul intern al UE. Are un rol important într-un mix modern de transport, rol care va creşte până în anul 2050, odată cu trecerea planificată a transportului european către metode de transport cu emisii de gaze de seră mai reduse, cum sunt transportul pe ape interioare şi căi ferate.

●          România are în plan, pentru următorii 10 ani, investiţii în valoare de 4,5 miliarde EUR în infrastructură pe Dunăre, în porturile dunărene şi în portul Constanţa, ca parte a unui program strategic de valorificare a poziţiei ţării ca rută comercială centrală între Europa şi Asia.

Acţiunile TTS sunt deţinute de 14 persoane fizice. Echipa de management şi fondatorul deţin împreună 67,57% din acţiunile totale.

 

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO