Burse - Fonduri mutuale

Toţi indicii de la BVB au început anul în forţă, cu creşteri care au depăşit într-o lună nivelul realizat pe întreg anul 2020. Radu Hanga, BVB: Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pentru că piaţa de capital asigură un climat de performanţă şi transparenţă

Toţi indicii de la BVB au început anul în forţă, cu...

Autor: Roxana Rosu

09.02.2021, 11:26 304

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au început anul în forţă, cu creşteri semnificative, care au depăşit intr-o singură lună nivelul realizat pe întreg anul 2020.

Indicele BET-TR, care include si dividendele, a consemnat un avans de 5,1% in ianuarie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. În plus, indicele a incheiat ultima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind un nou maxim istoric dupa ce doborase anterior un alt varf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut. 

„Ne bucura decizia recenta a Guvernului Romaniei care deschide drumul listarii de pachete minoritare de actiuni in companiile in care statul roman este actionar. Reluarea listarilor nu inseamna privatizare, ci transparenta si acces la finantare, statul putand detine in continuare controlul majoritar in companiile din portofoliu. Este in interesul statului roman sa aiba cat mai multe companii listate pe bursa pentru ca piata de capital asigura un climat de performanta si transparenta, contribuind astfel la dezvoltarea economiei nationale”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Activitatea investitionala la BVB a crescut cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2019, la 1,08 miliarde lei (echivalentul a 221 milioane euro).

Din aceasta valoare, tranzactiile realizate pe segmentul de actiuni au reprezentat 783 milioane lei (160 milioane euro), in timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzactiile au totalizat 235 milioane lei (48 milioane euro).

Restul tranzactiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unitati de fond, ETF. Valoarea medie zilnica de tranzactionare realizata in ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane lei (11,07 milioane euro), un plus de sase procente fata de prima luna a anului anterior.  

„Avantajele listarii pe bursa a companiilor sunt multiple. Piata de capital asigura, prin regulile impuse de guvernanta corporativa, o transparenta crescuta in modul in care companiile listate isi desfasoara activitatea, un management performant care raspunde in fata actionarilor, dar si o evaluare corecta a companiilor dictata de cerere si oferta. Pentru bugetul de stat, prezenta companiilor de stat pe bursa poate crea oportunitati de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani catre buget. In acelasi timp reduce si presiunea de a asigura eventuale finantari de la buget pentru ca piata de capital ofera posibilitatea companiilor de a se finanta prin emiterea de actiuni sau obligatiuni care sa acopere necesarul de investitii pentru a permite companiilor romanesti sa se dezvolte” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

El a adăugat că majorarea numarului de companii listate la bursa inseamna o participare sporita a persoanelor fizice la activitatea economica a Romaniei, fie prin investitii directe cumparand actiuni la aceste societati, fie prin investitii indirecte, cum ar fi fondurile de investitii sau fondurile de pensii, în condiţiile în care 7,6 milioane de salariati romani contribuie la fondurile de pensii Pilon II.

Printre companiile listate deja la BVB, la care statul este acţionar principal, se numără Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet. Unul dintre cei mai importanţi jucători este OMV Petrom, la care statul deţine încă peste 20,6% din acţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO