Burse - Fonduri mutuale

Toti banii din oferta Transgaz merg in investitii

21.11.2007, 18:11 17

Suma de 65 mil. euro pe care Transgaz si-a propus sa o stranga de pe Bursa prin intermediul ofertei publice va fi alocata in totalitate pentru finantarea programului de investitii al companiei pe 2008, care se ridica la 273 mil. lei (peste 80 mil. euro.
"Listarea la Bursa a pachetului de 10% din actiunile transportatorului de gaze are ca scop atragerea de fonduri pentru investitiile pe care compania intentioneaza sa le faca in anii urmatori, dar si pentru cresterea transparentei acesteia", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului.
Transgaz este a doua companie cu statut de monopol care vine pe Bursa dupa Transelectrica, principalele avantaje care decurg din aceasta situatie fiind pozitia sigura pe piata, veniturile stabile si predictibile si politica de dividende care prevede ca minimum 50% din profitul net sa fie distribuit actionarilor, potrivit directorului general al companiei, Ioan Rusu.
"Transgaz beneficiaza de un cadru de reglementare aliniat la standardele europene care permite stabilitatea si predictibilitatea veniturilor sale. Ne asteptam ca aceasta listare sa fie de interes pentru toate categoriile de investitori, dar mai ales pentru investitorii cu un profil de risc moderat", a declarat Rusu.
Transgaz opereaza sistemul national de transport al gazelor naturale in baza unui acord de concesiune valabil pana in 2032. Principalele activitati ale companiei sunt transportul intern si tranzitul international al gazelor naturale. Cea mai mare parte a profitului operational al companiei provine din serviciile de tranzit international al gazelor, transportul intern aducand deocamdata castiguri neinsemnate, in ciuda ponderii majoritare pe care o are in total venituri, conform reprezentantilor companiei.
Compania a inregistrat in primele noua luni venituri de 717 mil. lei (215 mil. euro), in crestere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 0,6%, la 171 mil. lei (51,3 mil. euro). Pentru acest an, Transgaz si-a bugetat o cifra de afaceri de 1,12 mld. lei (334 mil. euro), in crestere cu 33%, si un profit brut de 244 mil. lei (73 mil. euro), cu 25% mai mare comparativ cu cel din 2006.
Compania avea la sfarsitul anului trecut active totale in valoare de 860 mil. euro si datorii totale de 184 mil. euro, din care 95 mil. euro erau datorii pe termen lung.
In urma majorarii de capital, statul ar urma sa-si diminueze participatia in cadrul Transgaz de la 85% la 75%, Fondul Proprietatea ramane cu 15%, in timp ce 10% vor reveni micilor actionari care subscriu in cadrul ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO