Burse - Fonduri mutuale

Tot companiile mari sunt pe val la Bursa

25.08.2006, 14:13 15

Prezentarea de catre companiile listate la Bursa a rezultatelor financiare la sase luni este un prilej pentru investitori sa-si faca noi calcule si sa-si defineasca strategia de investitii pentru ultima parte a anului. Profiturile pe primul semestru raportate de cele mai importante companii de la Bursa au fost usor sub asteptarile investitorilor, dar nu au produs oscilatii majore in piata.
Companiile din sectorul bancar, care i-au obisnuit in ultimii ani pe investitori cu cresteri spectaculoase ale profiturilor, au inregistrat scaderi semnificative ale ritmului de crestere in primul semestru.
Banca Transilvania a raportat in primele sase luni o crestere a profitului net cu 16% fata de aceeasi perioada a lui 2006, dupa ce in 2005 profitul bancii crescuse cu peste 70%. La randul ei, BRD a inregistrat o crestere de profit de doar 7% in primul semestru, comparativ cu rate de crestere de 50% in anii precedenti, fapt care arata ca bancile sunt dispuse sa sacrifice din profit in batalia pentru cote de piata.
Investitiile masive realizate de cele doua banci in prima jumatate a anului s-au concretizat insa prin cresterea cotelor de piata pe care acestea le detin in sectorul bancar.
Astfel, BRD si-a consolidat pozitia a doua in topul bancilor, in timp ce Banca Transilvania a urcat de pe locul 9 pe locul 5. Potentialul de dezvoltare al celor doua banci reprezinta pentru investitori un factor la fel de important ca si profiturile pe care acestea le inregistreaza.
Asadar, bancile raman in continuare plasamente atractive, datorita stabilitatii pretului acestora pe Bursa si, mai ales, lichiditatii ridicate. Actiunile Bancii Transilvania au pierdut 14% de la inceputul anului, insa compania a oferit in aceasta perioada actiuni gratuite si actiuni la preturi preferentiale, astfel ca investitorii au castigat de fapt circa 35%. Titlurile BRD au castigat, la randul lor, peste 20% de la inceputul anului.
Spre deosebire de banci, majoritatea SIF-urilor au raportat profituri substantial mai mari decat anul trecut. Cu toate acestea, profiturile raportate de SIF-uri sunt mai putin relevante pentru investitori, avand in vedere ca dividendele platite de catre acestea actionarilor sunt nesemnificative in raport cu pretul actiunilor la Bursa. Potentialul de crestere al SIF-urilor este indicat, in primul rand, de valoarea activului net unitar.
In acest an, SIF-urile nu au mai oferit investitorilor randamentele spectaculoase din 2005, tranzactionandu-se inca sub preturile de la finele anului trecut. Analistii se asteapta insa la o revenire a acestora in ultima parte a anului.
Daca la inceputul anului, sectorul petrolier era considerat ca avand cel mai ridicat potential de crestere, rezultatele raportate de companiile petroliere la sase luni nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor investitorilor, publicarea acestora fiind urmata de scaderi ale actiunilor acestora la Bursa. Rompetrol Rafinare a raportat pierderi la 6 luni, insa compania s-a mai redresat dupa un prim trimestru slab reusind sa obtina profit in trimestrul al doilea. Evolutia actiunilor Petromidia continua sa fie afectata de scandalul care planeaza asupra principalilor actionari ai grupului Rompetrol. De la inceputul anului, titlurile Petromidia au pierdut aproape 30%.
Petrom, cea mai mare companie de la Bursa, a raportat un profit record de 400 de milioane de euro in prima jumatate a acestui an, de 2,3 ori mai mare comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Cu toate acestea, actiunile Petrom au inregistrat scaderi dupa publicarea rezultatelor, iar multi analisti au afirmat ca acestea sunt sub asteptari.
Totusi, raportat la rezultate, actiunile Petrom par mai atractive acum decat la inceputul anului. Titlurile Petrom au castigat circa 13% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO