Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor de pe bursă din ultimii patru ani, dominat de acţiuni de dividend

Topul creşterilor de pe bursă din ultimii patru ani, dominat de acţiuni de dividend

Autor: Adrian Cojocar

28.08.2012, 00:09 1934

Majoritatea acţiunilor de pe bursă au consemnat scăderi în perioada 27 august 2008 - 27 august 2011 din cauză că în luna septembrie din 2008 banca de investiţii americană Lehman Brothers şi-a anunţat falimentul, fapt ce a condus la un val puternic de scăderi la nivelul tuturor burselor, iar bursa de la Bucureşti a fost una dintre cele mai lovite.

În aceste condiţii, investitorii au fost mult mai prudenţi şi s-au refugiat în special în acţiuni cu rate mari de distribuţie ale dividendelor, care sunt o sursă sigură de cash pe care o primesc de la companie.

Spre exemplu, din totalul de opt acţiuni care au înregistrat creşteri pe bursă în ultimii patru ani, şase dintre ele sunt recunoscute pentru ratele mari de distribuţie a dividendelor pe care le-au oferit.

Din această categorie face parte spre exemplu Zentiva Bucureşti (SCD), care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri în această perioadă, de 49,1%, în acelaşi timp acţionarii producătorului de medicamente fiind recompensaţi cu dividende foarte generoase.

Zentiva a distribuit în 2010 şi 2011 dividende brute cumulate de 0,381 lei/unitate, reprezentând aproximativ jumătate din preţul actual al acţiunilor Zentiva Bucureşti pe bursă de ieri, de 0,78 lei/titlu.

Practic cine ar fi deţinut acţiuni ale producătorului de medicamente în această perioadă ar fi obţinut cumulat cu dividendele un randament brut de 120%, respectiv 1,171 lei la o investiţie iniţială de 0,53 lei/titlu.

"Investitorii nu mai au răbdare să creadă în poveşti cum că o companie va genera bani peste un număr de ani, acum caută certitudini, iar dividendele sunt o certitudine. Cash-ul care rezultă din dividende este o dovadă că respectiva companie îşi permite să renunţe la o parte din lichidităţile de care dispune în favoarea acţionarilor, iar aceştia pot utiliza respectivele lichidităţi pentru alte zone de investiţii. Mai ales după falimentul Lehman a devenit foarte important ca investiţia într-un activ să genereze o rentă, că vorbim de dividende pentru acţiuni sau de chirie pentru un apartament ori un venit pentru un teren agricol. Sustenabilitatea acţiunilor pe termen lung este dată de posibilitatea companiei de a genera un flux de numerar. Veniturile sub formă de cash acordate ca dividende sunt o formă concretă de recuperare a investiţiei", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului Cercetare Piaţa de Capital din cadrul BCR.

Acţiunile producătorului de material rulant Voestalpine Vae Apcarom Buzău (APC) au câştigat în ultimii patru ani 20,7% pe bursă, fiind de asemenea printre puţinele titluri care s-au apreciat în această perioadă.

Firma a surprins investitorii acordând în 2010 şi 2011 dividende pe acţiune care au cumulat 0,31 lei, care raportat la preţul de pe bursă, s-a tradus printr-un randament din dividende de circa 55%. Randamentul total pe care titlurile Voestalpine Vae Apcarom l-au adus a fost de 76,5%, incluzând dividendele, mult peste alte titluri de pe bursă.

Producătorul de bere Bermas Suceava (BRM) a fost în ultimii ani un distribuitor constant de dividende, acţiunile acestei firme reuşind să înregistreze de asemenea o creştere din august 2008 de 18,8%. Incluzând randamentele distribuite de companie către acţionari în ultimii trei ani, câştigul brut al investitorilor s-a cifrat la 41%. Compania a avut şi rezultate relativ stabile şi în creştere în ultimii ani în ciuda crizei.

Acţiunile producătorului de avioane Aerostar Bacău (ARS) au câştigat 9,4% din luna august a anului 2008, înainte de începerea crizei, aceasta fiind printre puţinele companii de la bursă care au reuşit să-şi crească considerabil afacerile şi profitul în această perioadă, dar să şi acorde acţionarilor aproape integral profiturile obţinute.

Aerostar a distribuit în ultimii trei ani dividende care au cumulat 0,21 lei/titlu, rezultând un randament brut din dividende de circa 20% şi un randament total al acţiunilor de 29,4% în ultimii patru ani. Producătorul de avioane şi-a majorat afacerile cu 34,8% în primul semestru din acest an comparativ cu intervalul similar din 2008, iar profitul a urcat de aproape şapte ori, la 6,2 mil. lei.

"Un studiu de pe bursa americană pe ultimii 80 de ani a relevat faptul că 65% din câştigurile investitorilor în acţiuni americane au venit din dividende. După criză miza dividendelor este cu atât mai ridicată. Petrom a indicat că va distribui circa 40% din profit ca dividende în anii următori. Transgaz nu poate să susţină pe termen lung o rată de distribuţie a dividendelor de 90%, dar una de 50% poate. Acţiuni ca Zentiva, Apcarom sau Bermas pot reprezenta o alternativă de investiţii pentru investitorii de retail mai sofisticaţi", spune Mihai Căruntu.

Titlurile Transgaz Mediaş (TGN) sunt printre puţinele acţiuni lichide care s-au apreciat pe bursă după izbucnirea crizei, această companie fiind recunoscută de investitori în special pentru dividendele pe care le acordă.

Deşi randamentul adus de acţiunile Transgaz a fost destul de mic în ultimii patru ani, de 4,4%, investitorii au încasat în această perioadă dividende de la companie care au cumulat 71,55 lei/acţiune, ducând randamentul total generat de titlurile transportatorului de gaze naturale la 41,7%.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut în ultimii patru ani 7,8% pe bursă, însă dacă ţinem cont de dividendele distribuite de companie în această perioadă, un investitor ar fi obţinut per total un randament pozitiv de 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO