Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai performante sisteme de pensii private din Europa

Topul celor mai performante sisteme de pensii private din...

Autor: Roxana Pricop

06.10.2015, 00:07 4120
Fondurile de pensii private obligatorii din România au ra­por­tat cele mai mari randamente din rândul sistemelor ad­mi­nis­trate privat şi finanţate de stat din Europa, cu un câştig anual real de 5,56% în perioada 2008 -2014, potrivit unui raport realizat de or­ganizaţia europeană Better Finance cu sediul la Bruxelles.

Randamentul este ajustat cu rata inflaţiei şi cu comisioa­ne­le plătite de participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II).

Olanda are însă fondurile de pensii private cu cele mai bu­ne randamente pe termen lung, de 15 ani, de circa 1,93% pe an, valoarea reală din care au fost scăzute comisioanele.

La coada clasamentului sunt fondurile de pensii private din Bulgaria. În pe­rioada de zece ani cuprinsă între 2004 şi 2014, fondurile de pen­sii din Bulgaria au raportat un randament mediu anual cu­prins între -0,21% pentru fondurile voluntare de pensii şi un mi­nus de 0,77% pentru fondurile ocupaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO