Burse - Fonduri mutuale

Topul burselor după numărul de IPO din ultimii şase ani. BVB ocupă abia locul 16 din 23 de burse

Topul burselor după numărul de IPO din ultimii şase...

Autor: Adrian Cojocar

30.06.2013, 19:54 159

În ultimii cinci ani pe bursa de la Bucureşti nu a mai avut loc nicio ofertă publică de listare a unei companii, situaţie care se remarcă însă şi pe alte burse din regiune, precum Ungaria, Cipru, Slovacia sau Slovenia.

Doar două companii au strâns bani de pe bursa de la Bucureşti în ultimii şase ani, situaţie care o plasează pe po­zi­ţia a 16-a dintr-un total de 23 de burse euro­pene în funcţie de numărul de IPO-uri derulate în această perioadă, potrivit unei statistici realizate de Intercapital Invest.

„Pe piaţa reglementată a BVB nu s-au mai realizat oferte publice iniţiale ale unor companii naţionale din anul 2008, situaţia precară la nivel mondial afec­tând mai mult încrederea investi­to­rilor pe plan local decât în alte ţări din Euro­pa“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.

Contor Group (CGC) şi Teraplast Bistriţa (TRP) sunt ultimele companii care au accesat finanţarea prin interme­diul bursei, ambele IPO-uri având loc în anul 2008. De atunci nicio companie de talie medie sau mare nu a mai încercat să se listeze pe bursa de la Bucureşti, deşi cele mai multe companii de pe plan autohton sunt supraîndatorate şi ar avea nevoie de o recapitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO