Burse - Fonduri mutuale

TLV vinde salariatilor actiuni mai scumpe decat in piata

01.08.2008, 18:56 26

Banca Transilvania (TLV) va vinde catre salariati actiunile ramase nesubscrise de catre actionari in cadrul majorarii de capital la un pret de 0,36 lei/actiune, in conditiile in care cotatia din piata a actiunilor era ieri de 0,307 lei/actiune.
In urma majorarii de capital, finalizata la sfarsitul lunii iunie, au ramas nesubscrise 18,06 milioane de actiuni, adica aproape 6% din titlurile scoase la vanzare. Banca Transilvania le vinde salariatilor actiunile pentru 6,5 milioane de lei (1,85 milioane de euro). Potrivit deciziei Consiliului de Administratie al bancii vor putea subscrie actiuni doar salariatii care au contract de munca pe perioada nedeterminata si o vechime de cel putin trei luni, precum si rezultate bune la evaluarile interne.
Oferta catre salariati este insa destul de putin atractiva, in conditiile in care acestia pot cumpara actiunile din piata la un pret cu 17% mai mic.
Actionarii Bancii Transilvania au subscris, pana la 30 iunie, 287,47 milioane de titluri, cu o valoare totala de
100,61 mil. lei (28 mil. euro), indicele de subscriere fiind de 94,08%. Pretul de subscriere a fost de 0,35 de lei/actiune. De la inceputul lunii iulie, insa, actiunile TLV au pierdut peste 20%, pretul actiunilor ajungand la 0,3 lei/actiune. Ieri titlurile TLV au pierdut 3,4%, dupa ce incepusera sedinta cu o crestere de peste 2%, iar miercuri castigasera peste 5%.
Scaderile violente din ultima perioada i-a determinat pe reprezentantii Bancii Transilvania sa convoace o adunare generala a actionarilor in care se va discuta posibilitatea rascumpararii a 5% din actiunile proprii in vederea stabilizarii cursului titlurilor pe Bursa. Rascumpararile se vor realiza la preturi cuprinse intre 0,28 si 0,4 lei/actiune, banca fiind dispusa sa aloce pana la 60 de milioane de euro in acest scop.
In prezent, Banca Transilvania are o capitalizare de circa 900 de milioane de euro, fata de un nivel de 1,7 mld. euro in urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO